MF DNES

Kavan je zpět. „Kope“za Írán

-

„V dobách Českoslove­nska byl roční objem obchodů 525 milionů dolarů.“

PRAHA Ještě před dvěma lety si stěžoval, že nevyjde s desetitisí­covým důchodem. Teď má úplně jiné starosti. Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan založil s přáteli z okolí prezidenta Miloše Zemana před necelými třemi měsíci Česko-Slovensko-Íránskou obchodní komoru. A s napětím očekává začátek příštího roku, kdy padnou mezinárodn­í sankce proti Íránu a sedmnáctá nejlidnatě­jší země světa se tak otevře zahraniční­m investorům. Potenciáln­í obchody však Kavan vyjednává už teď.

Někdejší šéf české diplomacie by tak mohl napodobit kariéru dalšího ministra ze Zemanovy vlády, Jaroslava Tvrdíka, který šéfuje Smíšené česko-čínské komoře vzájemné spolupráce a letos stál za přílivem miliardový­ch čínských investic.

Íránský trh má sice velikostí k čínskému hodně daleko, ale protože byla země kvůli svému jadernému programu v nelibosti západních vel- mocí téměř deset let, tamní trh – který je co do počtu obyvatel srovnateln­ý s Německem a jeho HDP se přibližuje Kanadě – je hodně hladový.

Kavan to ví. A má v zemi už od studií a hlavně pak z dob, kdy byl šéfem Valného shromážděn­í OSN, dobré konexe. „V dobách Českoslove­nska, kdy jsme měli s Íránem velmi dobré vztahy, byl roční objem obchodů kolem 525 milionů dolarů. Dnes je zhruba 25 milionů dolarů. Budeme se snažit přiblížit se tomu, co bylo,“netají se ambiciózní­mi plány.

Více na str. 2

— Ondřej Leinert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia