MF DNES

Druhá míza Jana Kavana

-

středí ze Zemanovy vlády a spoluzakla­datel Strany práv občanů Miloš Kužvart, který v současnost­i zastupuje dodavatele čistíren odpadních vod Environmen­t Commerce CZ. Nebo předseda liberecké krajské organizace Strany práv občanů Jaroslav Masopust, který vystupuje jako jeden z dvojice jednatelů společnost­i dovážející moldavská vína Mold Vin CZ. A právě s Kužvartem nebo Masopustem Kavan obchodní komoru založil.

V jejím pozadí přitom stojí i další Zemanův blízký přítel, podnikatel a předlistop­adový velitel tankové divize českoslove­nské armády Zdeněk Zbytek. Druhý z jednatelů firmy Mold Vin o sobě při různých večírcích prohlašuje, že má v komoře hlavní slovo. Kavan přiznává, že jim Zbytek pomohl sehnat několik firem a zajistil kancelář.

„Oko“si teď snaží Kavan udělat též u premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Za měsíc má do Česka přijet první místopředs­eda íránského parlamentu Aboutorabi Fard. A Kavan by rád, aby se s ním kromě Filipa a šéfa Sněmovny Jana Hamáčka se- tkali právě i premiér se šéfem české diplomacie.

Pro muže, kterého v ČSSD nedávno zvolili do vedení Klubu seniorů, tak může jít o překvapivý comeback. Kavanův politický vliv je totiž už minimální. Ze současných výraznější­ch tváří sociální demokracie na něho nedá dopustit jen ústecký poslanec Jaroslav Foldyna, který Kavana před rokem a půl zaměstnal jako svého asistenta. „Nedovedu si představit, že by v jiné demokratic­ké zemi nebyl šéf Valného shromážděn­í OSN v nějaké důležité funkci. Jenom v České republice to tak je a pan ministr zahraniční­ch věcí Zaorálek nasbíral nějaké juniory, s kterými to řeší,“dobírá si Foldyna současného ministra.

A Kavan přitakává. „Scházíme se dvakrát do roka s dalšími bývalými předsedy Valného shromážděn­í OSN a jsem tam jediný, kdo není buď ministrem, prezidente­m, nebo v nějaké jiné podobně významné funkci. Ptají se mě, proč si mě doma víc nepovažují,“tvrdí. Těžkou hlavu z toho však prý nemá. I proto, že ho teď možná čekají velké obchody.

„Jsem jediný bývalý předseda Valného shromážděn­í, který není buď ministrem, nebo prezidente­m.“

 ?? Foto: Viktor Chlad, MAFRA ?? Za jednotné Srbsko Jan Kavan protestuje proti uznání samostatné­ho Kosova (2008). Po odchodu z vysoké politiky nemohl dlouho najít uplatnění. To už teď neplatí.
Foto: Viktor Chlad, MAFRA Za jednotné Srbsko Jan Kavan protestuje proti uznání samostatné­ho Kosova (2008). Po odchodu z vysoké politiky nemohl dlouho najít uplatnění. To už teď neplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia