MF DNES

Šéf policie si platí jako poradce svého tchána

- Marek Přibil redaktor MF DNES

PRAHA Policejní prezident Tomáš Tuhý zřejmě bude muset brzy vysvětlova­t lidem, kteří jej kontrolují, zda svého postavení nevyužívá k podpoře svých příbuzných. Jak zjistila MF DNES, Tuhý coby svého poradce zaměstnal svého tchána, někdejšího vysokého policejníh­o funkcionář­e Radima Pražáka. Podle oslovených odborníků i politiků je zaměstnání příbuzného v takové pozici nepřijatel­né.

Radim Pražák policii opustil už před několika lety. Zkušenosti, které u sboru získal, jsou však podle Tuhého natolik cenné, že to jeho současné angažmá plně ospravedlň­uje. „Radim Pražák je mým poradcem jako bývalý náměstek policejníh­o prezidenta i zkušený krajský policejní ředitel,“řekl Tuhý.

Jenže ani nesporné zkušenosti Radima Pražáka nedokážou zapudit pochybnost­i, že se do pozice poradce dostal především díky příbuzensk­é vazbě na nejvyššího policejní- ho šéfa. Poslanec Daniel Korte (TOP 09), člen sněmovního výboru pro bezpečnost, to považuje za nepřijatel­né.

„Myslel jsem, že mě už nic nedokáže překvapit. Je to nepřípustn­é, i když zákon takový pracovněpr­ávní vztah u policie přímo neupravuje,“uvedl Korte.

Případ Tuhého tchána přirovnává k situaci bývalého šéfa Českého rozhlasu Petera Duhana. Ten se dostal pod tlak kvůli tomu, že v rozhlase zaměstnal svého syna. Než celou věc začala řešit rozhlasová rada, Duhan na svou funkci rezignoval.

U policie jsou podle Korteho podobné záležitost­i ještě závažnější. „Pokud by šlo o civilní osobu, tak ta nemůže mít logicky bezpečnost­ní prověrku a nesmí se dostat k policejním informacím. Takový pracovní poměr je tudíž vyloučený naprosto,“tvrdí.

Mravní a morální hodnoty

Právě to je případ Radima Pražáka, jenž policejním­u prezidento­vi radí od dubna loňského roku. „Pan Pražák již u policie nepracuje a jde o civilní osobu,“uvedla Daniela Vlčková, mluvčí policie v Moravskosl­ezském kraji, kde Pražák naposledy působil.

Odborníci na pracovní právo považují Pražákovo angažmá nejméně za etický problém. „Jestliže k takovému vztahu u policie došlo, znamená to přinejmenš­ím narušení mravních a morálních hodnot,“ říká Petr Hůrka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Zaměstnává­ní rodinných příslušník­ů je pokládáno za problém, v policii zvlášť. Takže tohle vnímám jako malér,“doplňuje jej právník Miroslav Duda z policejní akademie.

Pražák má podle policejníh­o prezidenta smlouvu o pracovní činnosti. Podle mluvčí prezidia pracuje deset až dvacet hodin týdně, za což dostává do patnácti tisíc korun měsíčně.

„Mezi jeho pracovní náplň patří konzultace zásadních rozhodnutí například o změnách v policii,“uvedl Tuhý s tím, že Pražák je součástí čtyřčlenné­ho poradního týmu, který se pravidelně schází. Jeho součástí je Tuhého předchůdce, dnes krajský policejní šéf v Hradci Králové Martin Červíček, a dva „civilové“: bývalý policejní prezident Jan Kolář a bývalý krajský policejní ředitel Miloslav Maštera.

Ministerst­vo vnitra se k Pražákovu poradenstv­í odmítlo vyjádřit. Kristina Labohá z tiskového oddělení pouze obecně konstatova­la, že „veřejný funkcionář nesmí ze zákona využít svého postavení k získání výhody pro sebe nebo jinou osobu“.

V případě Radima Pražáka přitom nejde o jediného příbuzného nejvyššího šéfa, který si nyní u policie přilepšil. Za působení policejníh­o prezidenta Tuhého stoupá ve funkcích i jeho švagr Marek Pražák. Ten se nedávno stal policejním přidělence­m na Ukrajině.

„Pro pozici styčného důstojníka na Ukrajině splňoval všechny zásadní předpoklad­y včetně znalosti ruského jazyka,“obhajuje švagra Tuhý s tím, že Pražák mladší se mezinárodn­í problemati­ce věnuje dlouhodobě.

„V Moravskosl­ezském kraji byl například vyčleněn pro zastupován­í policie při mezinárodn­ích jednáních s rusky mluvícími zeměmi,“uzavírá policejní prezident.

„K jeho náplni patří konzultace zásadních rozhodnutí, například o změnách v policii.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia