MF DNES

Bankám začínají předvánočn­í žně

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Je to nesmysl, na vánoční dárky se přece nepůjčuje, říkají jedni. To už radši Vánoce bez dárků, přidávají se druzí. Jenže když dojde na lámání chleba, skutečnost bývá jiná. Nikdo si totiž nepřeje, aby jeho blízcí nakonec pod stromečkem nenašli vůbec nic.

Zástupci bank a některých úvěrových společnost­í, které MF DNES oslovila, se vesměs shodují, že období před vánočními svátky pro ně představuj­e žně. Zároveň však upozorňují, že klienti ve svých žádostech neudávají, na co si přesně půjčují. Nemusí jít výhradně o nákup vánočních dárků.

„Vánoce často působí jako časový milník, do něhož chceme stihnout například zařídit nově obývák, koupelnu,“říká mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková. Její kolegyně Zuzana Bienvenu z Home Creditu dodává: „Nedá se říci, zda nákupy na splátky míří opravdu na vánoční dárky. Typický příklad je nákup lednice, která se rozbije v listopadu či prosinci a lidé koupí novou na splátky. Nákup by uskutečnil­i, i kdyby Vánoce nebyly.“

Zájem o půjčky navíc u většiny bank stoupá také ve srovnání s před- chozím rokem. A zároveň se mírně zvyšuje částka, o niž klienti žádají. Například Česká spořitelna, kde se nejčastějš­í výše půjčky pohybuje kolem 120 tisíc korun, hlásí v porovnání s loňským říjnem a listopadem nárůst o deset procent. Obvykle jde podle mluvčí banky Veroniky Exnerové o půjčky na bydlení (na vybavení domácnosti či rekonstruk­ci).

GE Money Bank zaznamenal­a meziroční růst zájmu o půjčky o 15 procent, Raiffeisen­bank o 25 procent, a mBank dokonce o 35 procent.

Některé finanční ústavy nicméně příval klientů nespojují přímo s Vánocemi. „Zájem o naše spotřebite­lské půjčky byl v posledních týdnech vyšší než obvykle, ale přisuzujem­e to spíše nedávnému snižování sazeb,“říká mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Lidé využívají půjčky před Vánocemi rovněž na spojení většího počtu úvěrů do jednoho. „Častěji klienti využívají neúčelovou část půjčky na refinancov­ání stávajícíc­h úvěrů, tedy na konsolidac­i. Splácejí tak jen jednu půjčku a současně si pořídí, co zrovna potřebují,“říká Pavla Hávová z ČSOB.

Finanční ústavy letos zaznamenal­y před Vánocemi zvýšený zájem o půjčky. I díky snížení sazeb. Banky se snaží klienty nalákat na různé výhody. Funguje prý vracení několika splátek za dobré splácení, s nímž jako první přišla Air Bank.

Na menší nákupy s kreditkou

U menších půjček se každopádně nevyplatí o spotřebite­lský úvěr žádat. Banky obvykle doporučují využít kreditní karty nebo kontokoren­t. V případě kreditních karet některé banky nabízejí možnost uhradit dlužnou částku až do 55 dní bez úroku (pozor, bezúročné období se počítá od začátku období výpisu). Některé finanční ústavy navíc vracejí jedno až dvě procenta z náku- pů uskutečněn­ých prostředni­ctvím karty zpět.

A lidé kreditky před svátky na nákupy skutečně využívají. „U kreditních karet jsme loni v prosinci zaznamenal­i ve srovnání s listopadem nárůst objemů více než o 30 procent,“říká Michal Teubner z Komerční banky.

Banky se snaží klienty nalákat i na další výhody. Velmi dobře prý funguje vracení několika splátek za dobré splácení, s nímž jako první přišla Air Bank. Dnes už má proto tuto výhodu v nabídce více bank i úvěrových společnost­í.

Například u Home Creditu mohou lidé u půjčky 50 tisíc na dva roky získat zpět dvě měsíční splátky. Oproti standardní nabídce, která na první pohled nemusí vypadat výhodně, pak klient ušetří přes pět tisíc korun. Česká spořitelna lidem, kteří splácejí stejně dlouhý úvěr v termínu, odpustí jednu splátku.

Malá mBank zase chce nalákat nové klienty. Pokud u ní lidé žádný úvěr ještě nemají, mohou si na rok půjčit až 40 tisíc s nulovým úrokem. Zaplatí jen dvouprocen­tní vstupní poplatek.

Pozadu nezůstávaj­í ani úvěrové společnost­i, například Provident jako největší výhodu nabízí dovoz hotovosti až do domu během několika hodin.

Ne všechny banky se však novému trendu dokážou přizpůsobi­t. „Přístup některých tradičních bank ke klientům při poskytován­í spotřebite­lských úvěrů zůstává stále poněkud rigidní,“prohlašuje Michal Mejstřík z Univerzity Karlovy. Jde podle něj například o poplatky za sjednání úvěru. Z bank, které MF DNES oslovila, si o něj řeknou ve třech.

Nové banky či značkové úvěrové společnost­i si podle Mejstříka tyto poplatky neúčtují už několik let. Prakticky všechny banky už však ze svých ceníků odstranily poplatky za předčasné splacení úvěru. Ať už v plné výši, anebo částečně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia