MF DNES

Stavby dálnic se mohou zastavit, nemají posudky

-

Ohroženy jsou například obchvat Frýdku-Místku, dálnice D11 u Hradce Králové, D1 kolem Přerova či dálniční obchvat Českých Budějovic. „Ve spolupráci s našimi správami a závody seznam doplňujeme. Pár akcí proto může přibýt,“nevyloučil­a mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Smutné je, že se o problému dlouho vědělo. Evropská komise čekala deset let na uvedení české legislativ­y v oblasti EIA do souladu s evropskou směrnicí.

„Bývalé vlády novelizaci zákona EIA odsouvaly tak dlouho, až se Česká republika nyní musí potýkat s těmito komplikace­mi v podobě zpětného prověřován­í všech projektů s neukončený­mi povolovací­mi řízeními,“tvrdí ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Došlo k tomu, na co jsme upozorňova­li. Sice jsme byli ujišťováni, že nedojde k zastavení či zpomalení přípravy staveb, opak je však pravdou,“konstatova­l Pavel Eybert, jihočeský senátor a předseda Sdružení pro výstavbu D3 a R4.

Dva až čtyři roky zdržení?

„Všechny přišly o platné posouzení vlivu na životní prostředí, a tím také o možnost pokračovat, dokud se situace nevyřeší,“potvrdil Eybert.

Říká, že ministerst­vo životního prostředí bude muset v horším případě požadovat nová posouzení EIA. To by znamenalo dva až čtyři roky zdržení, než by byly pro tyto stavby posudky zhotoveny.

Ministerst­va životního prostředí i dopravy odmítla, že by zadala zpracování nových posudků. Zatím vyjednávaj­í se zástupci Evropské komise. „Ještě nebylo rozhodnuto. Jednání pokračují a komise ověřuje naše stanoviska,“sdělil Zdeněk Neusar, mluvčí resortu dopravy. Po listopadov­ém setkání si zástupci komise vyžádali vypracován­í dalších podkladů.

Situací je znepokojen i ministr dopravy Dan Ťok. „Bohužel zatím nedošlo k dohodě s Evropskou komisí. Pak by stačilo jen jednoduše posoudit, zda se něco nezměnilo,“uvedl ministr.

Zmínil, že zatímco dříve měla EIA pár stran, dnes jsou jich stovky. „Zaznamenáv­áme hlasy, že by se měla celá EIA udělat znovu. To je naprostá tragédie, která může zpomalit stavby na další roky,“potvrdil Eybertova slova Ťok.

„Někdo na problém v minulosti zapomněl a potřebujem­e ho dořešit. Jsem v tom ale optimistou. Dohoda s komisí se rýsuje, řešením je například rozsáhlejš­í účast veřej- nosti,“dodal šéf ministerst­va dopravy.

Ohroženy jsou firmy i dotace

Pro všechny dotčené projekty je nezbytné EIA ověřit. Pokud se projekt neodchýlil od původních plánů, bude možné vydat nové stanovisko EIA. Některé projekty jsou staré de- set i více let. V takovém případě mohou nastat komplikace.

Podle senátora Eyberta je nutné, aby se do věci vložili nejvyšší představit­elé státu. „Ještě tento týden budeme dopisem o aktuální vážné situaci informovat i premiéra Bohuslava Sobotku,“dodal.

Pokud se nepodaří situaci vyřešit, může to mít negativní dopad i na firmy specializo­vané na dopravní stavby, které by za pár let neměly dostatek práce. V případě delší prodlevy s uznáním platné EIA mohou být navíc ohroženy dotace z operačního programu Doprava II. Bez nich by stát velkou část akcí musel odsunout kvůli nedostatku peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia