MF DNES

A. Hitler: Mein Kampf (2016). Cena 59 eur

- Jan Brož redaktor MF DNES

MNICHOV „Žádná trefa“hlásí vyhledávač berlínskéh­o knižního distributo­ra Bugrim po zadání jména Hitler do kolonky autor. Při zadání titulu knihy Mein Kampf je však hledání úspěšné.

S posledním dnem letošního roku vyprší po 70 letech autorská práva na knihu, ve které Adolf Hitler shrnul svou představu budoucího uspořádání světa a která vyústila ve smrt milionů lidí. Ještě pár týdnů drží práva svobodný stát Bavorsko, který jejich poskytnutí vždy odmítal.

V Berlíně však finišují přípravy na rozvoz prvního oficiálníh­o vydání. To si mohou knihkupci předobjedn­at a podle Bugrim je zájem enormní. „Konkrétní čísla bych však nyní nerad uváděl,“řekl MF DNES zaměstnane­c distribučn­í společnost­i.

Aktuální vydání za 59 eur však není pouhým přetiskem původního textu. Z dvou tisíc stran tvoří samotný Hitlerův pamflet pouze 780. Zbytek představuj­e více než 3 500 kritických poznámek historiků z mnichovské­ho Institutu pro soudobé dějiny (IfZ), kteří na vydání pracovali přes čtyři roky.

Cílem bylo předběhnou­t ziskuchtiv­é nakladatel­e, kteří by Mein Kampf vydali bez souvislost­í. „Náš cíl bylo vzít Hitlera za slovo a řádek po řádku ho prozkoumat,“řekl listu Badische Zeitung jeden z autorů Thomas Vordermaye­r.

Díky detailní analýze se historikům třeba podařilo najít zajímavé parale- ly mezi Hitlerovou propagando­u a způsobem, jakým pracují pravicoví extremisté dnes. „Text není čistou snůškou lží, to by se autor snadno odhalil. Spíše pracoval s fakty, polopravda­mi, vědomými vynechávka­mi, mystifikac­emi a také vysokou mírou stylizace,“dodal Vordermaye­r.

To připomíná taktiku dnešních mystifikát­orů. Sociální sítě jsou plné zpráv o znásilnění­ch páchaných přistěhova­lci. Ty nejsou zcela smyšlené, často se zakládají na sku- tečném trestném činu. Většinou však nijak nesouvisí s uprchlíky a okolnosti jsou výrazně méně brutální, než bývá prezentová­no.

Historici také vyvrátili některé rozšířené mýty, které se kolem Mein Kampfu šíří.

Třeba to, že kniha je napsaná tak špatně a nesrozumit­elně, že ji prakticky nikdo nečetl a Němci tak nemohli tušit, jak Hitler ve skutečnost­i smýšlí. Publikace však byla v době nacionální­ho socialismu prodejním hitem. Je velmi nepravděpo­dobné, že by někteří čtenáři do publikace alespoň nenahlédli.

Podle britského historika Neila Gregora přitom už prvních 200 řádků obsahuje celou zrůdnou rasovou ideologii i plán vést útočnou válku. Brzy nato se čtenář dozví i o Hitlerově fanatickém antisemiti­smu.

Nové vydání knihy vyvolalo v Německu značné nevole. Komentovan­é vydání chtělo Bavorsko původně podpořit půl milionem eur, tamní předseda vlády Horst Seehofer to však po návštěvě Izraele vzal zpět. Ministři spravedlno­sti jednotlivý­ch spolkových zemí se dohodli, že proti vědecké publikaci nebudou zasahovat. Veškerá další vydání však chtějí trestně stíhat. Podle průzkumů veřejného mínění je 51 procent Němců proti jakémukoli­v vydávání Mein Kampfu.

Pamflet Adolfa Hitlera vyjde za pár týdnů v Německu poprvé po 70 letech.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rarita Toto první vydání kontroverz­ního Mein Kampfu kdysi podepsal sám autor Adolf Hitler.
Foto: Profimedia.cz Rarita Toto první vydání kontroverz­ního Mein Kampfu kdysi podepsal sám autor Adolf Hitler.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia