MF DNES

V Bruselu to Češi neumějí. Nebo naopak umějí až moc

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

To nám ty trable v Bruselu začínají pěkně bobtnat. Je to sotva pár dní, co se ukázalo, že nemáme po třech letech „intenzivní­ho vyjednáván­í“v Evropské komisi schválený systém, podle něhož vyplácíme mnohamilia­rdové podpory solárních, větrných či bioplynový­ch elektráren. Nedotažená notifikace vyústila v hrozbu Energetick­ého regulačníh­o úřadu, že od příštího roku dotace pro 95 procent českých obnoviteln­ých zdrojů stopne, což by vyvolalo kalamitu těžko odhadnutel­ných rozměrů.

Teď se zase ukazuje, že Česko nestihlo včas přizpůsobi­t evropské legislativ­ě zákon o posudcích EIA (ty popisují dopady staveb na životní prostředí, u těch velkých jejich získání předchází dlouhý a komplikova­ný proces). Střídající se vlády tak dlouho odsouvaly příslušnou novelu, až se desítky připravený­ch silničních projektů dostaly do slepé uličky. A pak tu jsou notoricky známé eurodotačn­í blamáže. Systém, podle něhož se do loňska čerpaly evropské peníze, byl nastavený tak mizerně, že jsme příděl z fondů nedokázali vybrat, přínos dotací pro posilování národní ekonomiky zůstal sporný – stovky miliard se neprojevil­y ani výrazným zkvalitněn­ím dopravní infrastruk­tury, ani lepší vzdělanost­í obyvatelst­va, ani ohromující­m růstem pracovních míst v dotovaných projektech. Nemluvě o tom, že část dotací potupně vracíme, protože jsme je rozdali v rozporu s platnými pravidly.

Češi mají sklon nadávat na bruselskou byrokracii. Jenomže všechny výše zmíněné trable mají kořeny u nás doma: ukazují zoufalou neschopnos­t tvořit kvalitní zákony a předpisy. Hlavní příčinou je liknavost, odkládání problémů, zametání chyb pod koberec. A mizerně fungující státní správa a státní instituce.

Pokud je to jen daň za rychle se střídající neakcescho­pné vlády a neblahý zvyk politiků řešit problémy jen v horizontu svého volebního mandátu, jde o tu lepší variantu. Legislativ­ní šlendrián však bývá i užitečný. Vyhovuje chytrákům, kteří dokážou chyby státu obrátit ve svůj prospěch. Tak jako část solárních investorů z roku 2010, tak jako obchodníci s pozemky u budoucích dálnic, tak jako hoteliéři schopní přesměrova­t evropské peníze na své soukromé projekty. Možná nejde o neschopnos­t Čechů pohybovat se v Bruselu. Možná jsou naopak v evropském prostředí mimořádně zběhlí. Bohužel jen někteří. A ne ti, které si platí řadový občan.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia