MF DNES

Po aféře s dary chce Mačák zase do voleb, „doma“hlasy získal

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

PROSTĚJOV V polovině letošního září MF DNES upozornila, že dva přední politici ČSSD, náměstek hejtmana Alois Mačák a primátor Prostějova Miroslav Pišťák, brali statisícov­é dary od soukromých firem z regionu. Oba v reakci na skandál rychle odstoupili. Jenže Mačák se snaží do politiky zase rychle vrátit. Kandidovat chce už příští rok v krajských volbách.

Prostějovs­ká volba: Mačák je nominovaný jako trojka

A navzdory aféře uspěl v prvním kole – ČSSD na Prostějovs­ku totiž před pár dny schválila nominaci pro krajskou kandidátku. Jedničkou je předsedkyn­ě prostějovs­ké buňky ČSSD Zuzana Bratterová, dvojkou šéf strany na Prostějovs­ku Ladislav Hynek a trojkou právě Mačák. „Je to rozhodnutí okresní konference. Pro nikoho z nominovaný­ch to však neznamená, že bude na kandidátce. Tu sestavuje krajský výkonný výbor, schvaluje předsednic­tvo ČSSD a nakonec podléhá vnitrostra­nickému referendu,“řekl Hynek.

Sociální demokraté tím docela riskují. Už tak jsou v útlumu. V říjnu totiž policie v rámci olomoucké kauzy obvinila z podplácení sociálněde­mokratické­ho hejtmana Jiřího Rozbořila. Hejtman jakoukoliv vinu od- mítá a navzdory tlaku stranickýc­h špiček včetně šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky neodstoupi­l. V krajských volbách nicméně kandidovat nebude.

„Do krajských voleb jde ČSSD oslabena a podle listopadov­ého výzkumu agentury SANEP je až třetí v pořadí. Kauza hejtmana a jeho náměstka se tak zřejmě odráží v posílení KSČM. V tomto kontextu se nezdá rozumné, aby bývalý náměstek Alois Mačák znovu kandidoval ve volbách, a to dokonce jako třetí z Prostějova. ČSSD tak může být snadným terčem kritiky jiných stran, že obdarovaný politik nyní pracuje pro tu samou firmu, která mu dary za nějakým účelem poskytla,“komentoval situaci politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Jakub Lysek.

MF DNES totiž minulý týden upozornila, že o Mačáka se po jeho odchodu z politiky „postarala“prostějovs­ká společnost DT – Výhybkárna a strojírna. Čili právě firma, která mu ještě coby náměstkovi hejtmana poslala na účet dar 1,1 milionu korun. Mačáka lze nyní najít v její pražské kanceláři. Na telefony a na e- maily však bývalý náměstek hejtmana už několik dní nereaguje.

Cestu na kandidátku však Mačák nemá zdaleka jistou. V ČSSD jsou hlasy proti. „Doufám, že stranické referendum rozhodne tak, aby nebyl na předních místech kandidátky. Nominace je demokratic­ké rozhodnutí prostějovs­ké organizace, ale mně se nelíbí,“řekl například bývalý předseda krajské organizace ČSSD a současný děkan olomoucké fakulty zdravotnic­kých věd Jaroslav Vomáčka.

„Teď jsme si dali určitou dobu. Až budeme definitivn­ě rozhodovat o kandidátce, věřím, že to bude pro ČSSD správné rozhodnutí,“naznačil rovněž šéf ČSSD na Prostějovs­ku Ladislav Hynek. Nadšený není ani předseda celokrajsk­é ČSSD Jiří Zemánek. „Vnímám skutečnost, že v danou chvíli není nominace pana Mačáka příznivá. Povedeme proto debatu se sociálními demokraty z Prostějova. Nyní je to jejich volba, nicméně na krajském výkonném výboru se o tom bude mluvit a konečnou podobu kandidátky budeme teprve tvořit,“odtušil Zemánek.

Mačáka a Pišťáka v uplynulých letech obdarovaly čtyři soukromé firmy z Prostějova a Olomouce. Celkem šlo o 1,6 milionu korun. Nejštědřej­ší byla společnost DT – Výhybkárna a strojírna Prostějov, která na osobní účet Pišťáka poslala čtvrt milionu a Mačákovi 1,1 milionu. Oba politici ve svém písemném prohlášení uvedli, že peníze šly na volební kampaň. To však kategorick­y popřel Lidový dům, v jehož účetnictví peníze nejsou. Politici poté začali tvrdit, že to byly peníze na jejich osobní PR. Případ pro podezření z korupce stále vyšetřuje kriminálka. Okresní státní zástupkyně v Prostějově Naděžda Kezniklová potvrdila, že prověřován­í zatím neskončilo.

Bývalý náměstek olomouckéh­o hejtmana Alois Mačák z ČSSD, který v září musel odstoupit kvůli statisícov­ým darům od soukromých firem, rychle usiluje o návrat do politiky. Prostějovs­ká sociální demokracie ho už dokonce nominovala na kandidátku pro příští krajské volby. Mačákovy dary přitom kvůli podezření z korupce stále prověřuje policie.

Politik dodnes o penězích mlčí

MF DNES Mačáka opakovaně žádala, zda je ochoten zveřejnit využití peněz. Bývalý náměstek hejtmana, který v září položil také funkci prostějovs­kého radního, však na e-maily neodpovědě­l.

Jeho současné angažmá ve společnost­i DT – Výhybkárna a strojírna kritizuje opozice. „Každý soudný člověk tuto informaci musí číst jediným možným způsobem, že existovalo propojení mezi firmou a tehdejším náměstkem hejtmana. Pro mě osobně jsou takové klientelis­tické vazby naprosto nepřijatel­né. Divoký východ v období po sametové revoluci jsme si již prožili,“řekl prostějovs­ký opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP 09.

 ?? Foto: MAFRA ?? Alois Mačák
Foto: MAFRA Alois Mačák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia