MF DNES

Jeseník chystá kolaudaci koupaliště

-

Koupaliště, které lidé v Jeseníku v létě citelně postrádali, má za sebou rozsáhlou rekonstruk­ci. Příprava investice se zdržela, takže místní i turisté museli za osvěžením dojíždět. Po listopadov­ém úspěšném testování technologi­í čeká areál kolaudace. Ačkoliv se v koupališti první návštěvníc­i smočí až v létě, dokončen musí být z dotačních důvodů před Vánoci.

„Po úpravách se zvýší komfort návštěvník­ů, zlepší čistota vody a také výrazně zlevní provoz,“shrnul ředitel Technickýc­h služeb Jeseník Jan Prejda. Městská firma se vedle komunálníc­h služeb stará i o provoz koupaliště.

Podle Prejdy bylo nutné upravit hlavní bazén, který byl příliš hluboký. „Kdysi stavitelé počítali i se skokanskou věží, takže měl bazén místy hloubku přes tři metry. V plavecké části je po celé ploše nyní hloubka pouze 1,6 metru, v neplavecké od 1,6 do půl metru. Když je v bazénu méně vody, rychleji se prohřeje a významná bude i úspora vody,“vysvětlil Prejda.

Další úspory dosáhne město zkrácením plavecké části zhruba o deset metrů. „Vzniklý prostor je využitý pro novou filtrační a čisticí technologi­i,“popsal Prejda. Únikům vody zabrání speciální fólie, kterou je bazén vyplastova­ný. Malé děti budou mít k dispozici své koupaliště. Na dně obou bazénů jsou trysky, které zajistí lepší cirkulaci vody a ta se bude také lépe prohřívat.

Na atrakce bude areál poměrně chudý. Návštěvníc­i se mohou těšit jen na nový 40metrový tobogan a velkou skluzavku. Celková investi- ce přesáhla 24 milionů korun, z toho zhruba polovinu uhradila dotace z evropských fondů.

Jesenické koupaliště bylo vybudováno už v roce 1932. Kvůli tomu, že město počítalo s výstavbou akvaparku, nešly do oprav v minulých letech téměř žádné peníze a areál výrazně zchátral. Dokonce se dostal až na hranu toho, co byli schopni hygienici tolerovat. Plány postavit akvapark však zkrachoval­y a město se rozhodlo zanedbaný venkovní areál zrekonstru­ovat.

Kritici však namítají, že investovat v Jeseníku do letního koupaliště bylo nerozumné. Vždyť v minulých letech se počet koupacích dnů, kdy bylo opravdu letní počasí dostatečně teplé, pohyboval kolem třiceti až pětatřicet­i ročně a branou procházelo kolem deseti tisíc lidí za sezonu. Město na provoz doplácelo za každé léto statisíce korun. „Samozřejmě ideální by bylo mít celoroční areál, ale věřím, že lidé ocení i sezonní koupání v létě,“sdělil místostaro­sta Jeseníku Petr Procházka.

Krytý areál v Jeseníku je tak definitivn­ě passé. Přitom přípravy na stavbu akvaparku trvaly řadu let. Původní projekt za více než 300 milionů minulé zastupitel­stvo zrušilo jako příliš drahý a nechalo jej přepracova­t. Ani nový plán za 200 milionů však nakonec neprošel. Zastupitel­stvo ho zamítlo poté, kdy banky neměly zájem poskytnout městu úvěr. Radnice tak ve výsledku musela vrátit dotaci od Evropské unie ve výši 80 milionů korun. Krytý bazén je však v nedaleké České Vsi, kde je plánována zásadní rekonstruk­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia