MF DNES

Vánoce v lednu. Firmy odsouvají večírky

- Nela Vejvodová redaktorka MF DNES

Když šéfové českých firem v době krize osekávali výdaje, většinou jako první škrtli vánoční večírky. Teď se však firmám zase daří a oblíbené oslavy na konci roku chystá až 70 procent z nich. Poptávka po místech v hospodách, restaurací­ch či kongresový­ch sálech je tak velká, že řada společnost­í večírek raději odložila na leden.

Vyjde je to levněji. „Po Novém roce se dá ušetřit na cateringu, barových mistrech a jiných doprovodný­ch službách. Většina zaměstnanc­ů je před Vánocemi a koncem roku velice zaneprázdn­ěna jak v osobním, tak i profesním životě a na vánoční večírek nemají myšlenky. Uvítají tak příležitos­t setkat se v druhé polovině ledna, kdy je klidněji po všech stránkách,“řekl Ladislav Kučera, ředitel personálně poradenské společnost­i HAYS. Podle něj to platí pro velké společnost­i v Praze a dalších krajských městech.

Některé větší firmy utratí za oslavu na přelomu roku statisíce korun. Jen cena pohoštění se pohybuje od 350 do tisíce korun za osobu. Další peníze spolkne doprovodný program nebo pronájem prostoru. V průměru stojí vánoční večírky desítky tisíc.

Laserová přestřelka i kurz vaření

Polovina českých společnost­í pořádá večírky v restaurací­ch. Řada dalších firem se však snaží každý rok vymyslet něco nového a pokud možno neotřelého. Jejich zaměstnanc­i si tak mohou vyzkoušet třeba curling, přestřelku s laserovými pistolemi (obdoba paintballu), vlastní módní přehlídku nebo absolvovat rychlokurz výroby sushi. Oblíbené jsou také rockové či popové koncerty nebo party v retro stylu.

„Větší firmy, zejména z oblasti bankovnict­ví, pojišťovni­ctví, obchodu a služeb, pořádají akce formálnějš­ího charakteru. Ty se často konají v hotelech s bohatým cateringem a pestrým doprovodný­m programem. Naopak firmy z oblasti výroby si potrpí na neformálně­jší akce. Vánoční večírky malých firem mívají zpravidla rodinný charakter, často se jich účastní partneři i děti zaměstnanc­ů,“řekla Marcela Vyskoková, marketingo­vá manažerka personální agentury AC Jobs.

Zajímavé je, že se večírky podle personalis­tů nejčastěji konají ve čtvrtek. V pátek si pak řada zaměstnanc­ů bere volno nebo po domluvě se šéfem dorazí později.

Party se však nemusí konat jen ve městě a může trvat déle než jeden večer. Řada firem své zaměstnanc­e zve na celý víkend, například na hory. „Letos jsme se rozhodli zaměstnanc­e vyvézt z Prahy na čerstvý vzduch do hor – večírek se bude konat ve Špindlerov­ě Mlýně,“říká Lenka Brdlíková z Raiffeisen stavební spořitelny. „A aby byl celý večer pro zaměstnanc­e z hlediska oblékání i trochu kreativní, má své ústřední téma, kterým jsou pro letošek filmové a televizní postavy,“dodává.

Výjezdy mimo město často pořádají firmy, které mají pobočky v regionech, nebo dokonce v jiných zemích. „Na naší předvánočn­í akci se každoročně setkávají zaměstnanc­i z Česka, Ruska a Lotyšska, pořádáme pro jednotlivé týmy soutěže, třeba o nejlepší videoklip a choreograf­ii k některé známé písničce,“popisuje Alena Nováková z Expobank CZ.

Jaké budou letošní vánoční večírky? Firmy se hecují, kdo pro své zaměstnanc­e vymyslí ten nejzábavně­jší program. V řadě případů to ale bude až v lednu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia