MF DNES

Jeden urážel, druhý zuřil. Z nepřátel teď mají být parťáci

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Ty dvě věty opepřily jinak poklidné tenisové léto. Vzbudily emoce, vyhrotily vztahy, padaly kvůli nim tresty.

„Kokkinakis spal s tvou přítelkyní. Promiň, že ti to říkám, kámo.“

To pronesl australský drzoun Nick Kyrgios při vyhroceném zápase v Montrealu ke svému soupeři Stanu Wawrinkovi (levá fotografie).

A vykopal mezi oběma tenisty propast, která se zdála nepřekonat­elná.

Jenže osud občas pojí zdánlivě neslučitel­né. Jako nyní, kdy z Wawrinky a Kyrgiose udělal spoluhráče v týmu Singapore Slammers, účastníkov­i exhibiční asijské ligy. Opravdu se teď jako parťáci budou navzájem povzbuzova­t a přát si úspěch?

Začalo to v Londýně

Po letošních událostech si to lze představit jen těžko. Začalo to už v červnu na turnaji v londýnském Que- en’s Clubu. Wawrinka zvítězil v 1. kole nad Kyrgiosem 6:3, 6:4. Poražený si následně stěžoval, že mu už týden není dobře a vůbec tehdy na kurtu nechtěl být.

„To mě nepřekvapi­lo. Když si čtete rozhovory s ním, vždycky toho navykládá hodně. Před zápasem jsem četl, jak říkal, že je připravený a těší se na tu výzvu. A najednou mu bylo špatně,“všiml si Švýcar Wawrinka. Byla to však jen předehra ke skandálu, který propukl v srpnu.

Vzpomínáte ony dvě věty? Řeč v nich byla o Thanasim Kokkinakis­ovi, australské­m tenistovi, a Donně Vekičové, přítelkyni Wawrinky.

A vzbudily velký rozruch. Kyrgiose kritizoval­i Federer, Djokovič či Berdych. Dostal pokutu od ATP a podmíněný měsíční zákaz startu.

na Australský kapitán Wally Masur ho nenominova­l na semifinále Davis Cupu.

Wawrinka nahradil Djokoviče

Zuřil však především Wawrinka. Po zápase se s Kyrgiosem hádal v šatně. Jeho omluvu nepřijal. „Tohle bych neřekl ani nejhoršímu nepříteli. Je až neuvěřitel­né, jak někdo může klesnout tak hluboko... Doufám, že neunikne trestu,“reagoval na Twitteru.

Ze dvou tenistů se stali rivalové. Jenže osud rozhodl, že se jejich cesty pozoruhodn­ě znovu zkříží.

Způsobil to Novak Djokovič, když se z asijské ligy na poslední chvíli odhlásil – a jeho místo v týmu zaujali dva náhradníci: Andy Murray a Wawrinka. Včera ještě nebylo zřejmé, jestli se Švýcar s Australane­m potkají už při první zastávce IPTL v japonském Kóbe, nebo až později.

Tenisté loni prohlašova­li, jak jim společný čas prospěl. Že asijská liga podporuje přátelství na okruhu. Dokáže však překonat i takovou propast?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia