MF DNES

Trenéři, muži na odstřel

- Michael Langr reportér MF DNES

Trenér, ten tvrdej chleba má. A nejen kvůli stresu na střídačce. Jako kouč nikdy nevíte, kdy skončíte na dlažbě. Stát se to může, i když jste se svými chlapci v klidném středu tabulky. Tak jako nyní Peter Draisaitl s hokejisty Hradce Králové.

Vroce 2001 došel hokejový kouč I van Hlinka s Pittsburgh­em do finále Východní konference NHL. Přesto se hned na startu další sezony musel z klubu po pouhých čtyřech porážkách pakovat.

Trenér František Straka v prosinci 2004 se Spartou s přehledem vedl fotbalovou ligu. A stejně dostal výpověď.

Bez práce je čerstvě i Peter Draisaitl. Osobitý šéf střídačky hokejového Hradce Králové, který s týmem zažil už stěhování z Českých Budějovic, se najednou po čtyřech prohrách znelíbil klubovým šéfům. Přestože jeho tým seděl na sedmém místě extraligy, jen čtyři body od třetí pozice.

„Šéfové vždycky budou chtít víc. Trenéřina není povolání, kde dlouhodobě zažíváte poplácáván­í po zádech,“namítá Marian Jelínek, asistent u hokejistů Mladé Boleslavi.

Důvody k vyhazovu trenéra mohou být různé, občas až bizarní. Jako v případě kouče kláštereck­é hokejové mládeže Michala Jägera, kterého dorostenci před necelými dvěma lety natočili, jak jim kvůli špatnému přístupu nadává. Většina z nich však přichází z následujíc­ích příčin. Špatné výsledky. Nejčastějš­í důvod. V hokejové extralize tak letos na podzim přišli o práci karlovarsk­ý Karel Mlejnek nebo pardubický Miloš Říha mladší. Konflikty s částí mužstva. Příkladem budiž Miloš Říha před lety v hokejové Spartě nebo začátkem roku dle informací MF DNES Rostislav Čada u libereckýc­h Bílých Tygrů. Neshody se superhvězd­ou. Cristiano Ronaldo údajně prohlásil: „Buď já, nebo Benítez.“Ustojí trenér Realu Madrid tlak klíčového

 ?? Foto: Reuters ?? Napjaté vztahy Proti trenérovi Rafaelu Benítezovi se stavějí fanoušci Realu Madrid a údajně také největší hvězda týmu Cristiano Ronaldo.
Foto: Reuters Napjaté vztahy Proti trenérovi Rafaelu Benítezovi se stavějí fanoušci Realu Madrid a údajně také největší hvězda týmu Cristiano Ronaldo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia