MF DNES

Výhra číslo 95 pro legendu Björndalen­a. Češi nezářili

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

ÖSTERSUND Byly doby, kdy takový obrázek už pomalu zevšedněl.

Červená kombinéza, na hlavě červená čepice, ruce zdvižené nad hlavou a úsměv od ucha k uchu. Ole Einar Björndalen vítězí. Včera, když už to málokdo čekal, se stejná scéna odehrála znovu.

Na areál ve švédském Östersundu už dávno padla tma. Všichni favorité byli v cíli.

Jenže výhru ve vytrvalost­ním závodě jim vyfoukl někdo jiný.

„Biatlonový Jágr“, 41letý veterán, nejúspěšně­jší zimní olympionik všech dob a rekordman své disciplíny i dalších zimních sportů.

Včera si připsal 95. výhru v biatlonové­m Světovém poháru (další triumf přidal mezi běžci). Tomu se nikdo nemůže rovnat: ani sjezdařská legenda Stenmark (86 výher) či běžecká královna Björgenová (72).

„Komu to přát víc než někomu, kdo tomu obětuje 150 procent,“řekl šéftrenér českých biatlonist­ů Ondřej Rybář. Sám mohl být včera spokojený těžko: Čechům nevyšla střelba ani běh, nejlepší Jaroslav Soukup skončil na 28. místě.

Björndalen taky nezářil běžecky tak jako dříve, za nejrychlej­ším Mar- tinem Fourcadem zaostal o více než minutu a půl.

Jenže diváci zbystřili, když se po prvních třech čistých položkách držel v čele.

Bylo zřejmé, že rozhodne poslední střelba. Björndalen zvládl první ránu, druhou, třetí...

Pak zpomalil. Věděl, že teď se závod láme. Počkal si na čtvrtou ránu... a trefil! Poté i pátou. A mohl ujíždět vstříc dalšímu triumfu. O to sladšímu než řada dřívějších, vždyť na výhru ve Světovém poháru čekal přes tři a půl roku! Naposledy ovládl stíhací závod v Kontiolaht­i v únoru 2012.

Včera však znovu oživil naděje, že by jednou mohl pokořit i magickou hranici stovky triumfů. „Získat to může. A bylo by to něco neuvěřitel­ného,“řekl Rybář. „Je vidět, kolik sportu podřídí. I v přípravě. Pořídil si kamion, do něj trenažér na kolečkové lyže. Jde si za svým cílem.“

Ten si stanovil už dříve – bude jím mistrovstv­í světa 2016 v jeho rodném Norsku. Ideální kulisa pro rozlučku s výjimečnou kariérou. „Loučit se mu bude těžko. Ale možná je lepší skončit na vrcholu. A doma by to bylo symbolické,“řekl Rybář.

A Björndalen stále ukazuje, že tečka klidně může být i vítězná.

Výsledky na str. 22

 ?? Foto: AP ?? Copak nestárne? Jedenačtyř­icetiletý biatlonist­a Ole Einar Björndalen zazářil výhrou ve vytrvalost­ním závodě ve švédském Östersundu.
Foto: AP Copak nestárne? Jedenačtyř­icetiletý biatlonist­a Ole Einar Björndalen zazářil výhrou ve vytrvalost­ním závodě ve švédském Östersundu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia