MF DNES

Kulhavá výchova řidičů

První obsílku řidičům, kteří spáchali přestupek, posílají některé radnice až po půl roce.

- Jakub Pokorný s přispěním regionů MF DNES

PRAHA Pokuta má být výchovná, a proto by měla přijít co nejdříve po spáchání přestupku. Tak aspoň zní teorie. V praxi však některé radnice řidiče „vychovávaj­í“obsílkou, která přijde až za půl roku.

MF DNES se v anketě ptala úředníků radnic na dobu, kdy odešlou řidiči první výzvu, aby začal svůj přestupek řešit.

Zákon zavádí pro úředníky dvouměsíčn­í lhůtu, dokdy by měli „zahájit řízení“. Za její nedodržení ale nehrozí žádná sankce. Je to jen vodítko, jak postupovat. „Lhůta je pořádková, s jejím překročení­m není spojen žádný následek. Slouží pouze k zabránění nedůvod- ných průtahů,“vysvětlil ve své odpovědi mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Jenže mnohé radnice nestíhají. Zde jsou konkrétní příklady: jednomu řidiči, jehož identitu MF DNES zná, přišla loni složenka od Městského úřadu Trutnov za přestupek v obci Mladé Buky, který spáchal 27. června, až v prosinci. Druhý případ z Prahy: za květnové překročení rychlosti na Modřanské ulici přišla výzva k zaplacení pokuty rovněž až v prosinci.

Rychlé Židlochovi­ce

Naopak nejrychlej­ší byla radnice v jihomoravs­kých Židlochovi­cích, která poslala výzvu k zaplacení firmě do datové schránky (řidič jel ve služebním autě) hned druhý den po spáchání přestupku.

Nejčastěji dostane řidič obsílku za jeden až dva měsíce. Záleží také na tom, jestli si řidiče radnice změřila sama, nebo přijala oznámení od republikov­é policie, které také pár týdnů trvá, než výstupy z radarů zpracuje.

Za část průtahů ale mohou sami řidiči. Pozoruhodn­ý úhel pohledu na přestupky nabídl Milan Janča z odboru dopravy Městského úřadu Klatovy. Tam evidují kolem tisícovky přestupků ročně.

„V současné době nesouhlasí s přestupkem 60 procent lidí, což pak kompletní vyřešení prodlužuje,“sdělil Janča. Jinými slovy, jen menšina v Klatovech uzná chybu bez řečí a zaplatí. Deset procent lidí se podle Janči dokonce odvolá k nadřízeném­u úřadu.

Neviditeln­é body

MF DNES se úředníků ptala i na to, jestli může řidič dostat trestné body, aniž o tom ví. Přednedávn­em totiž Nejvyšší správní soud ve svém verdiktu vybídl radnice, aby řidiče o získaných bodech informoval­y dříve, než jich nasbírá dva- náct a končí. V anketě MF DNES se objevily dva odbory dopravy, konkrétně v Zábřehu a Třebíči, které iniciativn­ě, ač nemusí, posílají řidičům „první výstrahu“. Při dosažení osmi bodů jej upozorní, že by si měl silničních pravidel víc hledět.

Jinak všichni oslovení úředníci na dotaz MF DNES shodně odpověděli, že pokud o svých bodech řidič neví, je to jednoznačn­ě jeho vina. Nejspíš si podle nich nepřebíral poštu. Někteří úředníci se setkali s řidiči, kteří byli překvapeni, že už nasbírali 12 bodů, ale podle respondent­ů je otázkou, jestli svůj úžas jen nehráli.

Ve skutečnost­i je vše složitější. MF DNES narazila na několik případů, kdy řidič dostal první oznámení o tom, že spáchal přestupek, až po půl roce.

Takže kdyby kolem jednoho radaru v obci projel čtyřikrát v jednom měsíci rychleji než 70 km/h (přestupek za 3 body), klidně může formálně mít 12 bodů, aniž by mu ještě přišla obsílka, která by ho informoval­a o těch prvních třech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia