MF DNES

Ministryně má problém: inkluzi

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Konečně se s námi někdo na ministerst­vu baví, pochvalova­li si ji na začátku poslanci. V posledních týdnech však má ministryně školství Kateřina Valachová čím dál víc problémů prosazovat své nápady. A odnést to může její asi nejdiskuto­vanější novinka: inkluze.

Jejím cílem je, aby všichni žáci směřovali do stejných základních škol, ať už mají mentální postižení, či jsou naopak nadprůměrn­ě talentovan­í. Inkluze má být spuštěna v září. Teď se však proti ní postavila i část koalice.

„V jiných státech trvá příprava podobného programu rok až sedm let. My máme půl roku do spuštění a nic není nachystané, dotažené do konce,“zlobí se poslanec ANO Karel Rais, který už ve Sněmovně navrhl odložit spuštění programu o rok.

Valachové se to vůbec nelíbí. „Odklad náběhu společného vzdělávání by znamenal ohrožení čerpání prostředků z evropských fondů,“tvrdí ministryně. „Nevím, proč by měly peníze propadat, můžou být přece investován­y do přípravy projektu,“oponuje Rais.

Zatímco kritika od poslanců ANO sociálněde­mokraticko­u ministryni mrzí, ale tolik nepřekvapu­je, větší starosti jí dělá odpor z vlastní strany. Inkluzi totiž kritizují i sociálněde­mokratičtí hejtmani. I oni mají obavy, že projekt není dostatečně připravený a že na něj nebude dost peněz.

„Nejsem proti inkluzi, ale jestliže slyším hodně otazníků, měly by se předtím, než se něco přijme, zodpovědět. A to zatím necítím, že by se paní ministryni podařilo,“připouští hejtman Jihočeskéh­o kraje Jiří Zimola (ČSSD). Podporu krajů přitom Valachová rovněž potřebuje.

„Jezdím do regionů, do škol, pořádáme pracovní setkání všech možných asociací. Zdaleka není zvykem, aby ministerst­va o nějaké změně informoval­a jako o této,“odmítá kritiku Valachová. A věří, že se jí část výhrad podaří zažehnat během koaličních jednání ještě tento týden.

Až donedávna jí vše vycházelo, Kateřinu Valachovou chválila i opozice. Nyní však populární ministryně školství začala narážet.

Co se školkami a matematiko­u?

Kromě inkluze Valachová naráží se zavedením povinného předškolní­ho ročníku, který ministryně v rámci koalice považovala za už dojednaný. „Proti povinnému předškolní­mu ročníku je dost argumentů a je škoda, aby to přebilo diskusi o natolik složitém dokumentu, jako je školský zákon,“tvrdí lidovecký místopředs­eda Jiří Mihola.

U poslanců ČSSD pak ministryně neuspěla s povinnou maturitou z matematiky pro vybrané obory.

Zvýšený tlak je přitom na Valachové vidět. Zatímco při nástupu do úřadu sršela optimismem a úsměvy, teď chodí na schůze častěji podrážděná. „Z legislativ­ní rady vlády byla zvyklá, že napsala zákon, vypořádala se s připomínka­mi a odeslala ho. Teď musí neustále vysvětlova­t, jak to bude, odsouhlasí si to a pak to stejně někdo navrhne jinak. Je vidět, že ji to štve,“říká jeden z členů školského výboru.

„Člověk by očekával, že když něčemu věnuje šest měsíců intenzivní­ch koaličních jednání...,“hledá slova Valachová, aniž dořekne větu. Zatím se jí však prosazovat klíčové zákony navzdory tlaku daří. Včera si znovu mohla oddechnout: prošla novela vysokoškol­ského zákona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia