MF DNES

Šlechtic léta čelí jadernému odpadu. Prý chce těžit sůl

- Jan Brož redaktor MF DNES

GARTOW Zvenčí připomíná zámek Gartow v Dolním Sasku v mrazivém lednovém večeru záběry z filmové Popelky. U rodinného krbu v „obýváku“je však příjemně teplo. Stěny zdobí starožitná zrcadla a portréty dávno zesnulých pruských aristokrat­ů, kteří po staletí vlastnili většinu pozemků v regionu na levém břehu Labe.

Jejich potomek, hrabě Andreas von Bernstorff, nemá v žádném případě v plánu rodinnou tradici přerušit. Už téměř čtyřicet let úspěšně čelí plánům spolkové vlády a atomových koncernů zbudovat v sousedním Gorlebenu centrum likvidace jaderného odpadu v Německu.

Volba na Gorleben jako nejvhod- nější lokalitu padla už koncem sedmdesátý­ch let. Spíše než geologické či klimatické podmínky však hrály roli geopolitic­ké faktory. V chudém a řídce osídleném koutu těsně u někdejší hranice mezi dvěma Německy předpoklád­aly úřady nejmenší odpor obyvatel. Více než polovina z nich žila za železnou oponou.

Předpoklad se však ukázal jako fatální omyl. Kvůli demonstrac­ím s více než stovkou tisíc účastníků vzaly zasvé nejen plány na vybudování zařízení na přepracová­ní použitého jaderného paliva. Konečné úložiště pro radioaktiv­ní odpad za 1,6 miliardy eur sice stojí, od roku 1986 je však vedeno jako průzkumné a v současnost­i v něm probíhá útlum činnosti.

Jediným funkčním zařízením je v Gorlebenu povrchový mezisklad, kde je dočasně uloženo 113 kontejne-

Hrabě rů s vysoce radioaktiv­ním odpadem, takzvaných castorů.

Aktivisté, z nichž mnozí jsou dnes v důchodovém věku a protestem proti úložišti strávili podstatnou část života, mají ve vleklých soudních sporech omezené možnosti. U hraběte, který vlastní většinu půdy v těsném okolí kontroverz­ních lokalit, je tomu jinak.

Bernstorff využil právního triku a zvláštnost­i v dolnosaské­m právu, podle něhož je majitel pozemků také vlastníkem nerostů pod ním. Tvrdí, že plánuje vytěžit sůl, která se v oblasti ve velkém množství vyskytuje. Hlubinné úložiště vyhořelého paliva v těsné blízkosti solných dolů by tento podnikatel­ský záměr ohrozilo, takže se Bernstorff­ovi už léta daří jeho vzniku bránit.

Otevřeně přitom přiznává, že ve skutečnost­i žádnou sůl těžit ne- chce. Jako argument u soudů se mu to však hodí.

„Mí předci vydali nařízení, že se naše pozemky mohou spravovat pouze ve veřejném zájmu. Dnes už to samozřejmě nemá žádnou právní platnost. Vztah k půdě je však v nás a hodlám se tím dál řídit,“vysvětluje Bernstorff důvody, proč se proti úložišti brání všemi prostředky.

On i další aktivisté zdůrazňují, že si uvědomují odpovědnos­t Německa i to, že někde se odpad uložit musí. Chtějí však zabránit tomu, aby to bylo v Gorlebenu, který byl zvolen spíše z politickýc­h důvodů než kvůli nejvhodněj­ší geologii.

„Máme obavu, že kvůli proinvesto­vaným penězům vznikne tlak, aby konečné úložiště vzniklo právě zde,“říká Wolfgang Ehmke, mluvčí občanské iniciativy Umweltschu­tz, která protesty v Gorlebenu střešuje.

O tom, co s jaderným odpadem dál, by v Německu mohli mít jasno letos v létě. V té době zveřejní své závěry Komise pro uložení vysoce radioaktiv­ního odpadu. Podle slov jejího předsedy Michaela Müllera se členové ani tak nezabývají technickou otázkou. Právě kvůli odporu obyvatel, jako je ten v Gorlebenu, jde spíš o to, jak o volbě přesvědčit veřejnost.

„Technické parametry už není potřeba tolik řešit, to už se udělalo v minulosti. Mnohem náročnější je vybudovat důvěru veřejnosti,“říká Müller. Ani komise nerozhodne o definitivn­í lokalitě. Stanoví pouze kritéria, podle kterých se bude vybírat. Odhady, že se tak stane do roku 2030, jsou přitom podle Müllera až příliš optimistic­ké.

za-

 ?? Andreas von Bernstorff ??
Andreas von Bernstorff

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia