MF DNES

Policejní palác nepatří policii

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

PRAHA Policisté z dvojice pražských odborů si musí zvykat na novou realitu.

Podle zjištění MF DNES totiž budova, o které si vždy mysleli, že je jejich, vůbec jejich není. Rozhodl o tom soud, který osmipodlaž­ní budovu v Praze 4, jejíž hodnota se pohybuje okolo 270 milionů korun, přiklepl soukromé firmě zprivatizo­vané v devadesátý­ch letech.

Už teď navíc má policie jisté, že na nájemném do srpna roku 2019 zapla- tí celkem 106 milionů korun. „Obvodní soud pro Prahu 4 vydal celkem osm rozhodnutí, z nichž bylo sedm městským soudem zrušeno,“přibližuje mluvčí pražské policie Andrea Zoulová dlouholetý soudní spor projednáva­jící dozvuky divoké privatizac­e.

Chybující úřad

K tomu, že z hlediska policie skončil neúspěšně, přispělo také pochybení Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, který policii zastupoval. Ten se totiž proti rozsudku odvolal až se zpožděním, což potvrdil také soud. Poté už nic nebránilo tomu, aby se novou majitelkou budovy stala podnikatel­ka Klára Sovová. Ta se v minulosti proslavila jak tím, že oživila krkonošské hotely Luční a Labskou boudu, tak tím, že její rodina darovala v roce 2006 na kampaň ODS celkem šest milionů korun.

Sovová nezastírá, že jí úřad svou chybou vlastně pomohl. A překvapuje to i jeho současné vedení. „Generální ředitelka zadala mimořádnou kontrolu na prověření těchto skutečnost­í,“uvedl jeho mluvčí Radek Ležatka poté, co ho redakce MF DNES seznámila se svým zjištěním.

Podnikatel­ka Klára Sovová dnes hýří sebevědomí­m. „Kdybych se bála kontrol finančního úřadu, tak nevstupuji do společnost­i, která vlastní policejní budovu,“odpovídá na otázky, jak přišla k lukrativní nemovitost­i v Praze 4 a kde si na ni vlastně vydělala.

Díky rozhodnutí soudu se každopádně může těšit na velmi slušný výdělek. „Na základě nájemní smlouvy ze srpna 2014 hradíme každý rok nájemné ve výši 14,25 milionu,“vysvětluje Andrea Zoulová, mluvčí pražské policie, která má v budově svá pracoviště. Obě strany uzavřely smlouvu na pět let.

Celkem tedy Sovová od policie do roku 2019 získá více než 106 milionů korun. Kromě nájemného na příštích pět let dostane také doplatek ve výši 35 milionů korun za užívání budovy od roku 2012, kdy soud budovu její firmě Stavební výroba Praha přiřkl poprvé.

Pamětníci nechápou

Jak se to ale stane, že tak velkou a hodnotnou budovu, která navíc ve svém sklepení ukrývá kryt civilní ochrany až pro 300 osob, získá od policie krkonošská hoteliérka?

Celé je to dozvuk divokých časů privatizac­e z počátku devadesátý­ch let. V té době se totiž ministerst­vo vnitra rozhodlo zprivatizo­vat firmu Stavební výroba Praha, která tehdy budovu právě dostavoval­a. Následné neshody vyřešil soud až v roce 2013.

Když se těsně před rozdělením Českoslove­nska do čela ministerst­va dostal Jan Ruml, zjistil, že se policii bude budova v budoucnu hodit.

„Potřeboval­i jsme ji pro odbor pasové kontroly,“snaží se Jan Ruml obtížně rozpomenou­t na dobu před více než třiadvacet­i lety. „Dal jsem proto pokyn, aby se to z privatizač­ního projektu vyjmulo,“dodává.

„Nechápu to,“hodnotí dnešní situaci další pamětník privatizac­e firmy Zdeněk Vocloň, který měl tehdy na ministerst­vu vyjmutí budovy z privatizač­ního projektu na starosti.

Podle současné majitelky Kláry Sovové ministerst­vo tehdy zkolaudova­lo novou budovu jako svou, ač- koli už státu nepatřila. „Kdyby takto postupoval obyčejný člověk, tak by ho s největší pravděpodo­bností zavřeli,“prohlašuje. A soud jí v tom dal za pravdu.

Pochybení úřadu pro majetek

Policie přesto budovu víc než dvacet let užívala a její vedení bylo až donedávna přesvědčen­o o tom, že je „ve svém“. Rozhodnutí soudu ze září 2013 ji proto značně zaskočilo. Přesto ještě existovala možnost, jak ho zvrátit. Úřad pro zastupován­í státu, který policii v soudním procesu zastupoval, se však proti rozsudku odvolal se zpožděním.

Tehdejší postup úřadu překvapuje i jeho současné vedení. „Dodnes jsme o tomto problému nebyli informován­i, ale přístup minulého vedení považujeme za naprosto nepřijatel­ný,“uvádí mluvčí úřadu Radek Ležatka s tím, že tehdejší ředitel právního odboru i kvůli dalším pochybením už na úřadě nepracuje. Generální ředitelka Kateřina Arajmu kvůli zjištění MF DNES zadala mimořádnou kontrolu.

Stát i kvůli liknavosti úředníků prohrál spor o lukrativní budovu v Praze. Policie, která ji užívá, teď musí platit milionové nájemné.

Rodina sponzorů ODS

Klára Sovová se však už nemusí obávat, že by o budovu přišla. Přesto v některých věcech zůstává záhadná. „To je naše tajemství, není to nic pro noviny,“odpovídá například na otázku, od koho získala firmu, která dnes budovu vlastní. Chrání si tím prý své know-how.

Kdo byl majitelem firmy před ní, nelze zjistit, protože tehdy měla anonymní akcie. Dnes ji každopádně spolu s ní ze třetiny vlastní Jiří Schwarz, bývalý děkan Národohosp­odářské fakulty v Praze a rozhodce z kauzy Diag Human.

„Přístup minulého vedení úřadu k této věci považujeme za naprosto nepřijatel­ný.“Radek Ležatka, mluvčí ÚZSVM

Sovová je provozovat­elkou hotelů v Krkonoších a pochází z rodiny sponzorů ODS. Její tehdy skoro devadesáti­letá babička Františka Řezníčková darovala straně v roce 2006 jeden milion korun.

Její bratr Miroslav daroval ODS pět milionů korun. Dnes působí jako člen představen­stva firmy Poirot spolu s Tomášem Čumpelíkem, ze kterého po pro ODS úspěšných sněmovních volbách udělal v roce 2006 ministr financí Vlastimil Tlustý šéfa odboru pro privatizac­i státního majetku. Poté, co Tlustý rezignoval, musel sice Čumpelík rovněž odejít, později však získal podobné místo také na ministerst­vu průmyslu a obchodu.

 ??  ?? Privatizač­ní koule O budovu, ve které například sídlí policejní odbor kontroly zbraní, se stát soudil
téměř dvacet let. Foto: Michal Šula, MAFRA
Privatizač­ní koule O budovu, ve které například sídlí policejní odbor kontroly zbraní, se stát soudil téměř dvacet let. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia