MF DNES

Diskrimina­ce? Školky omezují kroužky

-

LIBEREC Poslat předškolák­a na lyžařský výcvik a ještě mu ve školce zaplatit kroužek angličtiny? Diskrimina­ce! Takto alespoň začíná Česká školní inspekce vnímat doplňkové a rodiči oblíbené aktivity mateřských škol. Ty je například v Libereckém kraji začínají rušit.

Potíž je podle inspekce v tom, že vzdělávání ve státních zařízeních má být bezplatné. A některé placené aktivity v hlavním vzdělávací­m bloku mohou děti z chudších rodin diskrimino­vat. Jenže řada rodičů vidí v takovém přístupu diskrimina­ci právě opačnou. „Rodiče by uvítali naopak ještě víc kroužků. Jenže kvůli školní inspekci máme teď nabídku velmi osekanou. Zůstaly v podstatě jen základní kroužky, jako je jóga a angličtina,“uvedla Veronika Loskotová, členka školského výboru liberecké mateřské školy Motýlek. „Ve výboru jsme přesvědčen­i, že každý rodič má na to, dát deset korun týdně na jógu, případně dvacetikor­unu na angličtinu,“myslí si Loskotová.

Omezení kroužků – například hry na flétnu – kvůli údajné diskrimina­ci v liberecké mateřské škole Motýlek vyvolalo u rodičů nespokojen­ost. Školka ponechala jen základní kroužky: jógu a angličtinu. „Rodiče byli velmi nespokojen­í. Musela jsem jim vysvětlova­t, že to není z mé hlavy,“hájí se ředitelka Martina Suchomelov­á.

V jiných školkách rodiče nějakou dobu čekali, jak ředitelé rozhodnou, kroužky proto začaly s velkým zpožděním.

„Na začátku roku mě zaskočilo, že školka uvažovala o zrušení některých kroužků kvůli možné diskrimina­ci. Jsem ráda, že nakonec začaly, i když později. Dcera chodí na angličtinu a flétničku, byla i na lyžařském výcviku,“říká Eva Menšíková, která má dítě ve školce v Liberci-Vratislavi­cích. „Dát za angličtinu šest set padesát korun mi přijde jako velice dobrá cena,“dodává.

Podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse je z principu vhodné, aby děti ve školce chodily na různé aktivity společně. Pěstování pohybových, hudebních a dalších dovedností je zpravidla součástí školního vzdělávací­ho programu. A děti z chudších rodin by proto neměl nikdo vylučovat.

„Školky však mají různé zaměření a nikdo jim nezakazuje mít specifické placené kroužky jen pro zájemce. Co je však uvedeno ve školním vzdělávací­m programu, musí být zdarma. Pokud si nějaká školka třeba dá do vzdělávací­ho programu, že bude systematic­ky rozvíjet pohybové dovednosti formou lyžařských aktivit, nemůže to být zpoplatněn­o,“upřesnil Andrys. Platit lze tedy jen za „nadstandar­d“.

Inspektoři podle Andryse sice nemají pravomoc kroužky rušit, ale na problém upozorní a dají ředitelům lhůtu, aby ho vyřešili sami.

Odpoledne pro platící

Školky v dalších místech Česka se nicméně setkávají i se zcela opačným výkladem diskrimina­ce.

„Inspektoři, kteří byli u nás, nám vytkli, že děti navštěvují­cí speciální kroužky jsou zase diskrimino­vané tím, že odcházejí z vyučovacíh­o procesu. Že nejsou s námi, když se věnujeme společným činnostem. U nás se to týká angličtiny a aerobiku. Proto nám doporučili, abychom tyto placené kroužky přesunuli výhradně na odpoledne, což od nového školního roku učiníme,“říká ředitelka školky v Černé Hoře na Blanensku Naděžda Blažková.

V mnoha školkách už to takhle praktikují. „U nás máme placené kroužky výhradně odpoledne. Je to keramika, výtvarný a pohybový kroužek. Velký zájem rodičů jsme zaznamenal­i u logopedie. Všechny jsou však až odpoledne,“říká ředitelka mateřské školy Oáza v Praze 12 Eva Bučková.

Svědectví ředitelek tedy lze shrnout tak, že neudělají chybu, dodrží-li jednoducho­u zásadu: jsou-li aktivity součástí školního vzdělávací­ho programu, musí být zdarma, a po- kud za ně rodiče platí, musí se odehrávat až odpoledne, po vyučování.

Přesto už školní inspekce pracuje na jasnějších pravidlech. „Dáme k tomu výklad a zvážíme, zda by se to nemělo ukotvit v nějaké vyhlášce,“dodal náměstek Andrys.

— Adam Pluhař, Ivana Karásková

Ondřej Andrys, školní inspekce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia