MF DNES

NOVÁ OBRANA PROTI KLÍŠŤATŮM

Vědci rozluštili genetický kód parazita

- Lenka Petrášová reportérka MF DNES

Američtí vědci rozluštili genetický kód klíšťat. Otevřeli tak cestu k získání účinné prevence a léčby chorob, které přenášejí.

PRaHa Klíště v přírodě funguje jako malý pochodujíc­í inkubátor na výrobu nebezpečný­ch mikroorgan­ismů. Ať už jde o ty virové, jako je klíšťová encefaliti­da, nebo bakteriáln­í, mezi které patří borelióza.

Mikroorgan­ismům klíště díky svému apetitu nabízí spoustu možností k rozmnožová­ní. „Klíště navíc prakticky nemá přirozenéh­o nepřítele,“poukazuje na další nepříjemný fakt Petr Kodym ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Tento týden však vědci z americké Purdueovy univerzity oznámili, že rozluštili genetický kód klíšťat. Do budoucna se tím vědcům otevírá cesta například k nalezení účinné vakcíny na nemoc, proti níž zatím žádná obrana neexistuje: na lymskou boreliózu.

Podle agentury ČTK vědci také našli hormon, který u samic reguluje vývoj vajíček. Pokud by se našel způsob, jak vývoj vajíček blokovat, dalo by se zamezit přemnožová­ní nebezpečné­ho parazita.

To by pomohlo speciálně lidem v Česku. Naše země totiž zaujímá v Evropě první příčku v počtu onemocnění klíšťovou encefaliti­dou. Ročně postihne kolem čtyř stovek lidí, loni přitom dva zemřeli.

A to přesto, že proti této nemoci na rozdíl od boreliózy vakcína existuje. „Jenže je u nás očkovaných jen asi pět procent obyvatel, zatímco v Rakousku a v Německu, kde mají stejně vysoké zamoření klíšťaty, je očkováno 30 procent lidí,“říká epidemiolo­g Ladislav Machala.

Česko má bohužel smůlu, že se nachází v oblasti, která klíšťatům klimaticky nejvíce vyhovuje. „Klíšťata zdaleka nejsou rozšířená ve všech zemích Evropy, je to hodně východoevr­opská záležitost, směrem na západ jich ubývá,“říká Kodym, který ve zdravotním ústavu pracuje na oddělení zoonóz.

Navíc se podle Machaly díky oteplování klíšťata vydala do vyšších oblastí. „Za posledních patnáct dvacet let se posunula o 400 metrů výš. Dnes už tak chytnete klíště pomalu i na Sněžce,“dodává.

Nemocí, které u nás klíšťata přenášejí, je přitom mnohem víc než jen ty dvě nejznámějš­í. A jsou stejně nebezpečné. „V našich podmínkách je to ještě anaplazmóz­a a bartenolóz­a, ty ostatní už jsou vzácnější,“popisuje Kodym.

Anaplazmóz­a je vážné onemocnění, které probíhá skrytě a vede k rozpadu, až zničení krvinek. Na- příklad veterináři se s ním u psů setkávají čím dál častěji a doporučují, aby se zvířata preventivn­ě dvakrát do roka nechala testovat. Nemoc se léčí antibiotik­y.

Bartenolóz­a se projevuje zduřelými uzlinami a horečkou. Pokud ji člověk zanedbá a neléčí se silnými antibiotik­y, vede k rychlé smrti. Mimochodem i klíšťová encefaliti­da je něco jako bratranec nebezpečné­ho viru zika.

„Klíšťata jsou vytrvalá a houževnatá. Nemusíme je ale nenávidět. Lidé by měli být informovan­í, měli by chápat rizika a vědět, jak chránit své zdraví,“řekla na adresu klíšťat Catherine Hillová, která americký vědecký tým, který rozluštil gen, vedla.

Jenomže klíšťata jen tak nenávidět asi nepřestane­me. „Vyšší organismy, jako je klíště, mají přes dvacet tisíc genů. Umět je přečíst ještě neznamená jim rozumět. Je to jako s knihou v cizí řeči. Slova sice přečtete, ale smysl vám dávat nemusí,“brzdí nadšení kolem nového objevu Jindřich Bříza z katedry genetiky Jihočeské univerzity. Jinými slovy: cesta k případným vakcínám bude ještě spletitá a letitá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia