MF DNES

Levná ropa přeje levným pumpám

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA, PLZEŇ Levná ropa a následné zlevnění i na stojanech čerpacích stanic loni přesvědčil­o více lidí, aby jezdili auty. Předběžná čísla za celý trh zatím ukazují u nafty růst až o šest procent. „Růst určitě loni byl, především u nafty díky oživení ekonomiky,“potvrzuje Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

I přes růst prodaného objemu pohonných hmot však nezaznamen­ají za loňský rok všechny pumpy růst tržeb – pokles ceny totiž v řadě pří- padů převážil růst prodaných pohonných hmot.

Průměrné ceny podle údajů společnost­i CCS za celý rok klesly o necelých osm procent, větší výkyvy zaznamenal­y především od letních měsíců.

Jako první zatím výsledky oznámila společnost Tank Ono. Rodinný byznys bratrů Jiřího a Petra Ondrových loni vykázal růst tržeb o další půl miliardy korun.

„Lidé tankovali díky zlevnění více, takže nižší ceny vykompenzo­val nárůst prodaných pohonných hmot,“vysvětlil jednatel firmy Jiří Ondra. Firma za loňský rok prodala celkem 571 milionů litrů benzinu a nafty, výraznou většinu tvořily pohonné hmoty pro dieselové motory. Celkové prodeje v litrech stouply o desetinu.

Po rekordních tržbách v roce 2014 ve výši 14,7 miliardy nechali loni řidiči u pump celkem 15,2 miliardy korun. Současně firma zvýšila i svůj zisk z 32 na 69 milionů korun.

Byznys bratrů Jiřího a Petra Ondrových stojí od začátku na jednoduché­m principu – co nejnižší nákla-

dy a tím pádem i marže. Firma dosud sídlí v malém domku na okraji Plzně, neutrácí za marketing či například věrnostní programy. A zjevně to funguje.

„Máme stále stejný model, který neměníme. Chceme získat sedmdesát haléřů až korunu z jednoho litru. Kdybychom cenu nechali na chvíli o korunu dražší, asi bychom hodně vydělali. Radši však držíme stále stejnou politiku. Nemáme čas sledovat, kolik zrovna palivo stojí u vedlejší pumpy,“říká Ondra. Tím, že firmu vlastní s bratrem, neřeší příliš maximaliza­ci zisku, jejich byznys bohatě na uživení stačí. Tank Ono pumpy nevlastní, jsou napsané na oba bratry či rodinné příslušník­y a od nich si je společnost pronajímá. Loni firma plánovala rozšíření sítě, ale nakonec z toho sešlo. „Měli jsme nabídky, ale nechceme kupovat za každou cenu,“vysvětlil Ondra.

Jedna pumpa v síti Tank Ono tak loni v průměru utržila 434 milionů korun. To je výrazně více než u konkurence. Například ÖMV měla v roce 2014 na 206 pumpách obrat 23 miliard korun, což znamená, že na jednu připadá zhruba 111 milionů korun.

Z Tank Ono se stal postupně fenomén díky levnému tankování. Jeho přítomnost v určitých lokalitách vždy výrazně snižuje i ceny jiných značek. Ty tak často na pumpách vedle Tank Ono mají běžně o pět až sedm korun nižší ceny než mají v jiných městech, kde takovou konkurenci nemají.

Ceny pohonných hmot se zatím drží stále nízko, vzhledem k vývoji na trhu zatím analytici neočekávaj­í v příštích týdnech další zlevňování.

Benzin s naftou zlevnily a lidé více jezdí. Řadě pump však ani víc řidičů u stojanů nezajistí vyšší tržby. Pro Tank Ono to však neplatí, to hlásí vyšší tržby i zisk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia