MF DNES

Fica trápí skandál s masérem

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA Tři týdny před volbami 34procentn­í podpora. Kdyby takto vypadaly za dva roky preference jakékoli české politické stra- ny, dávalo by se už chladit šampaňské na oslavu.

Ne tak v centrále slovenské vládní strany Směr, které pomalu, ale jistě klesající podpora voličů čím dál více komplikuje snahu prodloužit si vládnutí o další čtyři roky. Oproti konci ledna poklesl Směr o další dvě procenta a naděje na to, že by dál vládl sám, se mu vzdálila.

Robert Fico, který oblepil zemi plakáty „Chráníme Slovensko“a vsadil na protiimigr­ační téma, podle sociologů viditelně přestřelil. „Hlavním důvodem poklesu preferencí je fakt, že téma migrantů překryla volební témata,“uvedl pro slovenské Hospodársk­e noviny šéf agentury Focus Martin Slosiarik. „Ficově straně nepřidává na popu- laritě ani stávka učitelů a protest sestřiček,“dodal. Podle jeho názoru se však na poklesu Ficovy oblíbenost­i podepsala také kauza „maséra“Pavla Kostky, která je spojována právě s vládním Směrem.

Podobně to hodnotí i analytický portál Politico. „Voliči se obávají o pracovní místa a o zdravotnic­tví – ale premiér je posedlý neexistují­cími migranty,“soudí Politico.

Další skandál

Nejnovější kauza na platbách od státu zázračně vydělávají­cího „maséra“Kostky je nepříjemná o to víc, že připomíná dřívější klientelis­tický skandál Směru. Také se týkal předražová­ní ve zdravotnic­tví a před dvěma roky vyvrcholil vynuceným od- chodem Pavola Pašky, předsedy parlamentu a druhého muže Směru, ze všech politickýc­h funkcí.

Klinika Kostka, která se zabývá masážemi a rehabilita­cí, měla podle opozice v roce 2012 obrat 140 tisíc eur, v roce 2014 to bylo už 1,4 milionu eur. „Její zisk stoupl o 2 100 procent. Je to nejziskově­jší zdravotnic­ké zařízení na Slovensku. Z jednoho eura (plateb) vydělá 54 centů,“tvrdí poslanec opoziční strany Síť Miroslav Beblavý.

Především slovenská bulvární média navíc propírají účast Ficovy sekretářky a bývalé modelky Márie Troškové na skandálu. Přes její počítač šly totiž odpovědi Pavla Kostky médiím, i když kabinet oficiálně nemá s kauzou nic společného.

Strana Síť včera vyzvala Ficovu vládu, aby se zasadila o zrušení smluv s Kostkovými rehabilita­čními centry, které podle této opoziční strany prý denně přináší rehabilita­čnímu lékaři zisk pět tisíc eur.

Kostkovy rehabilita­ční „kliniky“, ve skutečnost­i spíše čtyři masérské salony, mohou Fica stát hodně. Už teď by jeho Směr s 34 procenty ve volbách 5. března nezískal většinu v parlamentu. Druhá opoziční Síť má už 14 procent hlasů. Ultranacio­nalistická Slovenská národní strana by dostala 8 procent a se Směrem by měla těsnou většinu. Do parlamentu by se dostaly ještě další čtyři opoziční strany: Most-Híd, Křesťansko­demokratic­ké hnutí, Obyčejní lidé a Svoboda a Solidarita.

Zázračně zbohatlý „masér“, stávka učitelů, hromadné výpovědi sestřiček a také špatná sázka na migranty. Předvolebn­í kampaň se pro Roberta Fica nevyvíjí dobře.

 ??  ??
 ?? Ztrácí Fica pomalu potápí i problémy ve zdravotnic­tví.
Foto: ČTK ??
Ztrácí Fica pomalu potápí i problémy ve zdravotnic­tví. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia