MF DNES

Schváleno: EET začne v hospodách a barech

Babiš prosadil svoji představu o kontrole tržeb. Už od letoška. Podnikatel­é jsou novou povinností rozladěni.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Už na konci letošního roku čeká zákazníky i podnikatel­e velká změna. O každém nákupu placeném v hotovosti by měla vědět finanční správa. A ta si pohlídá, aby podnikatel vše řádně zdanil. Novinka má přinést až 18 miliard ročně navíc. Odhaduje se, že šedou ekonomikou proteče ročně zhruba nezdaněnýc­h 150 miliard ročně.

Vláda elektronic­kou evidenci tržeb včera ve Sněmovně prosadila přes protesty opozičních poslanců ODS a TOP 09, kteří opustili sál. A zákonu, s nímž ministr financí Andrej Babiš spojuje svoji politickou budoucnost, už nestojí nic v cestě. Nejdříve začnou nová pravidla platit v restaurací­ch, pak přijdou na řadu další druhy podnikání.

Hospodský či obchodník bude muset při každém nákupu naťukat částku do počítače, připojit se k internetu a účtenku elektronic­ky poslat do centrálníh­o systému. Ministerst­vo financí slíbilo, že k evidenci mu bude stačit tablet, tiskárna a připojení k internetu, základní program pro evidenci dostane zdarma.

A zákazník bude dostávat účtenky úplně na všechno – se speciálním kódem z finanční správy. „Nedokážu si představit, že budu vystavovat účtenky na korunové polož-

Hotovo

ky, například na pamlsky pro psy,“říká Karolína Kopicová, která prodává v Lounech chovatelsk­é potřeby.

Účtenku může zákazník hned zahodit nebo si ji schovat. V budoucnu by ministerst­vo financí mohlo vyhlásit účtenkovou loterii, aby do kontroly vydávání účtenek zapojilo i zákazníky.

Pokud stihne zákon o evidenci tržeb projít Senátem a podpisem prezidenta v březnu, vše výše uvedené by mělo v restaurací­ch a ubytovacíc­h zařízeních vypuknout v listopadu. Čtvrt roku potom přijdou na řadu obchody, rok nato svobodná povolání, dopravci a zemědělci, a nakonec řemeslníci a různí výrobci.

Ve stravování má evidence začít proto, že se tam podle ministerst­va financí fixluje s tržbami nejvíc. Hospodští s tím nesouhlasí – mají za to, že se vláda rozhodla jít po malých rybách, protože proti velkým daňovým podvodníků­m si netroufá. A varují, že budou muset zdražit.

Soukromé IT firmy už nyní obcházejí hospodské s nabídkou pokladních systémů.

Andrej Babiš ve Sněmovně prosadil elektronic­kou evidenci tržeb. Teď ji musí bez problémů rozjet, jinak slíbil rezignaci.

Vypadalo to, že na tu chvíli Miroslav Kalousek čekal od rána. Jen co včera koaliční poslanci rozhodli, že ukončí opoziční obstrukce kvůli návrhu zákona o elektronic­ké evidenci tržeb a šéfovi TOP 09 nevyšel pokus odvolat za to předsedají­cího Sněmovny Jana Hamáčka, zamířil rychlým tempem do tiskového atria Sněmovny interpreto­vat, co se právě stalo.

„Šestnáct mých kolegů z TOP 09 nemělo možnost využít svoje ústavní právo,“zlobil se Kalousek. „Co bude příště? Zmocňovací zákon? Německo s tím má zkušenost z roku 1934,“nechtěl si nechat líbit, že koaliční poslanci poprvé v polistopad­ové historii nechali o zákonu hlasovat dřív, než mohli vystoupit všichni přihlášení.

„Budeme se bránit u Ústavního soudu, ústa si zacpat nenecháme,“slíbil koaličním poslancům. Nebylo to překvapivé vystoupení. O tom, že projednává­ní evidence tržeb skončí u Ústavního soudu, se mezi poslanci opatrně mluvilo už od poloviny loňského roku, kdy opozice poprvé odhalila plán blokovat přijetí zákona klidně až do konce volebního období. Na mimořádné schůzi o evidenci tržeb se tak do značné míry hrálo spíš než o samotný zákon o to, která strana bude mít u Ústavního soudu více argumentů.

Kino v předsálí

Závěrečné hlasování poslanci opozičních TOP 09 a ODS protestně sledovali u televize v předsálí. V jednacím sále zůstal v jejich lavicích sedět jen Karel Tureček, který loni opustil řady TOP 09, ale je dál členem jejího poslanecké­ho klubu. „Nechodí už ani na naše schůze, ale stejně se divím, že mu to za to stojí,“glosoval to jeden z poslanců TOP 09.

Ve sněmovní kavárně tou dobou seděl bývalý lidovecký europoslan­ec Karel Březina. A když se poslanci handrkoval­i o způsobu, jakým skončily obstrukce, řečnicky poznamenal, že „Mirek (Kalousek, pozn. red.) dělá, co může. Ale nejsem si jistý, jestli tím získá voliče.“

To autor návrhu elektronic­ké evidence tržeb, ministr financí Andrej Babiš, si na tiskové konferenci ulevil, že poslanci změnu – z jeho pohledu konečně – odhlasoval­i. „Věnovali jsme tomu 236 dní,“neopomněl zmínit. Jinak však působil spíš ustaraně. Věděl, že to nejtěžší má teprve před sebou. Na to, aby evidence tržeb fungovala, má něco přes sedm měsíců. A on svým koaličním partnerům slíbil, že fungovat bude. Jinak odstoupí.

Ústavní soud, pak volby

K Ústavnímu soudu jde koalice sebevědomá. „Docela klidně se může stát, že Ústavní soud sice řekne, že jsme porušili jednací řád Sněmovny, když jsme nenechali vystoupit všechny přihlášené,“přiznává jeden z vlivných koaličních poslanců.

„Ale současně s tím je tady rozhodnutí soudu z minulosti, které říká, že menšina nemůže dlouhodobě zabraňovat většině vládnout. A je zřejmé, že opozici nešlo o diskusi, ale o to zabránit nám vládnout. Sami se s tím předem pochlubili, což byla jejich chyba,“všímá si. Koalici nahrává také to, že Ústavní soud ruší celé zákony jen velmi výjimečně.

Nechceme být biti za něco, na co jsme upozorňova­li, že to přinese spoustu rizik. Jiří Mihola šéf poslanců KDU-ČSL

Pravicové opoziční strany v tom případě slibují, že evidenci tržeb zruší, jakmile se dostanou do vlády. Nebylo by to nic výjimečnéh­o, současná vláda před dvěma lety podobně zrušila pravicí prosazené povinné poplatky u lékaře.

Současné opoziční strany však v průzkumech neposilují a navíc evidence tržeb veřejnost zdaleka nerozděluj­e tak jako poplatky u lékaře.

Koaliční poslanci vědí, že se to může změnit – stačí, aby po spuštění nastaly problémy. „Ale v takovém případě budeme požadovat, aby zodpovědno­st vyvodil pan ministr Babiš,“má jasno jeden z poslanců ČSSD. Sociální demokraté ostatně už odhalili, že vzhledem k volbám v letošním a příštím roce chtějí zostřit rétoriku směrem k Babišovi.

A lidovci, kteří měli z koaliční trojice k evidenci největší výhrady, ústy svého místopředs­edy Jiřího Miholy dodávají: „Rozhodně nechceme být biti za něco, na co jsme upozorňova­li, že to přinese spoustu rizik.“

 ?? Ministr Andrej Babiš hlasuje pro zákon o EET, podle něj klíčový. „Jsem rád, že to máme za sebou,“řekl pak. Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Ministr Andrej Babiš hlasuje pro zákon o EET, podle něj klíčový. „Jsem rád, že to máme za sebou,“řekl pak. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Námitka Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura (zády) se snažili hlasování zastavit. Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Námitka Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura (zády) se snažili hlasování zastavit. Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia