MF DNES

Poláci přijeli „pomoci“Švédům útočit na běžence

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

STOCKHOLM, PRAHA Švédská policie včera oznámila, že zatkla celkem 14 polských extremistů, kteří jsou podezřelí z přípravy útoku na žadatele o azyl. Do arzenálu jejich zbraní patřily podle policie sekyry, železné tyče a nože.

Předpoklád­á se, že si za svůj terč vybrali azylové centrum v Nynashamnu, zhruba 60 kilometrů jižně od Stockholmu. Policie Poláky pozatýkala při pondělním zásahu s použitím služebních aut právě nedaleko tohoto azylového centra.

Zadrženým bylo mezi 20 a 35 lety. Někteří žili ve Švédsku trvale, ve skupině však byli i lidé, kteří přicestova­li jako turisté.

„Jedná se o polské občany a zdá se, že tam patří k ultrapravi­covým hnutím. Tři z nich byli už předtím zadrženi při demonstrac­i proti imigrantům před dvěma týdny. Tehdy několik lidí napadli,“řekl švédskému rozhlasu k případu stockholms­ký policejní mluvčí Lars Alvarsjo.

Podezřelí údajně diskutoval­i o svém záměru na sociálních sítích. Švédská televize informoval­a, že útok byl plánován jako odveta za předchozí konflikt s migranty v příměstské­m vlaku.

Problémů je čím dál víc

Švédsko, ještě před nedávnem zcela otevřené uprchlické vlně, nyní těžko zvládá problémy, které v souvislost­i s ní nastaly. Za minulý rok požádalo v zemi o azyl na 163 tisíc lidí, což je v přepočtu na obyvatele zdaleka nejvyšší počet v Evropě.

Švédsko přitom zcela otevřelo dveře syrským uprchlíkům už v roce 2013 (Německo tak učinilo až loni v létě). Loni v listopadu se však švédská vláda rozhodla zavést přísné kontroly na hranicích. Odůvodnila to tím, že „počet migrantů přicházejí­cích do země je už neúnosný“. A v lednu ministr vnitra Anders Ygeman oznámil, že země se chystá deportovat až 80 tisíc migrantů, jejichž žádosti o azyl byly zamítnuty.

Uprchlická krize výrazně pozměnila náladu ve švédské společnost­i. Prakticky od jejího počátku rostou preference ostře protiimigr­antské strany Švédští demokraté, která by podle posledních průzkumů získala ve volbách zhruba 25 procent hlasů, a tedy více než vládnoucí sociální de- mokraté. A v zemi je hlášeno množství útoků na již existující či budovaná centra pro uprchlíky.

Napětí dosáhlo nového vrcholu na konci ledna poté, co byla 15letým Somálcem ubodána 22letá žena pracující v centru pro mladistvé běžence. Krátce poté zhruba stovka mužů maskovanýc­h černými kuklami útočila u hlavního stockholms­kého nádraží na lidi, kteří podle vzezření patřili k imigrantům. „Šli po náměstí a vrhali se na přistěhova­lce. Viděl jsem, že zmlátili asi tři. Bylo to docela děsivé,“vylíčil incident jeden ze svěd- ků. Útočníci navíc v centru švédské metropole rozhazoval­i letáky s nápisem „To stačilo!“a výzvou, aby Švédi pomohli rozprášit dětský kriminální gang řádící v okolí hlavního nádraží. „Pouliční děti ze severní Afriky dostanou trest, jaký si zaslouží,“stálo na letácích.

Policie před několika dny požádala vládu, aby posílila její stav o dalších 4 100 žen a mužů. Hodlá zesílit především ostrahu ubytoven pro azylanty. Tam podle šéfa švédské policie Dana Eliassona musí hlídky zasahovat stále častěji, a chybí proto na jiných místech.

Ve Švédsku byl odhalen plán ozbrojenéh­o útoku na imigrační centrum. Jeho aktéry nebyli Švédové, ale Poláci. A nejen ti, kteří v zemi pracují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia