MF DNES

Trump se směje, Hillary trne – a Bloomberg číhá

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

CONCORD V primárkách se včera odehrály šokující věci: Hillary Clintonová dostala těžký výprask, pohasla kometa z minulého týdne jménem Marco Rubio a Jeb Bush, kdysi údajně silný výhonek prezidents­kého rodu přežívá na kapačkách.

Ale stalo se něco mnohem důležitějš­ího.

Miliardář a socialista, jeden bombastick­ý křikloun, druhý bělovlasý dědeček, společně obracejí americkou politiku naruby.

Donald Trump a Bernie Sanders, dva vítězové z New Hampshire, hodně pravý republikán a hodně levicový demokrat, mají společnou jednu věc. V očích Američanů jsou opakem systému, a tak momentálně porážejí elitu tamní politiky.

New Hampshire je největší politický hřbitov Ameriky. Svůj věčný sen o Bílém domě tam sní muži, kteří měli odvahu i ambice, ale zlámali si vaz hned na první překážce. Teď tento stát vypadá jako pohřebiště celého establishm­entu.

Právě pro něj jsou výsledky zdrcující, a pokud se potvrdí jako trend, budou mnohem důležitějš­í než to, kdo kromě Trumpa a Sanderse urval pár ubohých procent.

Skoro to vypadá jako vzpoura voličů. Před půl rokem by nikdo nevsadil ani cent na to, že neznámý Sanders porazí v prvních primárkách Hillary Clintonovo­u, navíc o několik koňských délek, a že směšný Trump roznese na kopytech bezradný houf, o němž se tehdy básnilo jako o nejlepší sestavě konzervati­vních politiků za celou generaci.

Co se stalo, je nejlépe vidět na Hillary Clintonové.

Bělovlasý dědeček Sanders (i když věkový rozdíl není zas tak velký) jí sebral téměř všechny hlasy mladých lidí. Celé tři čtvrtiny.

A muž Sanders jí přebral i ženy. Clintonová, která staví i na tom, že by byla první ženou v Bílém domě, získala jen 44 procent žen v New Hampshire, zatímco pro Sanderse jich hlasovalo 55 procent.

Clintonová má problém důvěry. Je tím, čemu spousta lidí teď nevěří. Vidí totiž Ameriku jako seriál Dům z karet, kde politika je zfixlovaná a domluvená v zákulisí.

New Hampshire se stal důkazem, že lidé jsou znechuceni. Naslouchaj­í, když Trump říká „prostě už jsme přestali vyhrávat“, a když Sanders mluví o tom, jak Wall Street řídí politiku Washington­u. Tyhle výroky přijímají znejistělí mladí lidé a stárnoucí běloši, v jejichž očích se hroutí základ amerického snu: že každá další generace se bude mít lépe než ta předchozí. A že systém je nějak vynechal, protože si vystačí sám o sobě.

Proto Trump a Sanders vítězí ke zděšení, a dokonce proti vůli svých stran.

Amerika je Dům z karet. Trump a Sanders, dva nedávní outsideři, v New Hampshire vykolejili celý politický svět země. Strany je nechtějí, ale voliči ano.

Vítězství za republikán­y

Kyvadlo se prudce vychýlilo do krajní pozice. Až čas ukáže, zda zapracuje síla primárek, jež ho neomylně nakonec dostrkají do středu, protože tam je nejvíc hlasů.

Anebo zda politická vzpoura voličů vydrží, či se začne dokonce rozlévat, jak se začnou infikovat další skupiny. Ukáže se to brzy. Establishm­ent se může utěšovat, že v New Hampshire a předtím v Iowě byli specifičtí voliči. Teď se cirkus povalí na jih, kde jsou černoši a Hispánci, o něž se Clintonová, Rubio či Bush mohou opírat. Jenže v téhle kampani už padla řada pravd považovaný­ch za kánon.

Možná proto nastane chvíle pro osobnost středu, která táhne republikán­y i demokraty. Jmenuje se Michael Bloomberg, má miliardy na kampaň i pověst úspěšného muže, a vyčkává. Nezávislí kandidáti zatím nikdy neměli šanci, jenže letos je, aspoň nyní, zřejmě všechno jinak.

 ?? V New Hampshire slaví Donald Trump. Nespokojen­í voliči mu dali hlas, přestože samotná strana ho nepodporuj­e. ??
V New Hampshire slaví Donald Trump. Nespokojen­í voliči mu dali hlas, přestože samotná strana ho nepodporuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia