MF DNES

Obyvatelé Berlína: Chceme piknik, ne uprchlíky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Tempelhofe­r Feld, areál bývalého letiště Tempelhof, je jednou z nejoblíben­ějších částí Berlína. Radnice má ale s tímto největším městským parkem jiné plány: měl by posloužit jako ubytovna pro zhruba sedm tisíc uprchlíků.

Jeden z hangárů je zčásti obsazen už teď, nově by na okraji areálu měla vyrůst i volnočasov­á a sociální zařízení – sportovní klub, velká jídelna, lékařské středisko...

Právě s novou zástavbou nesouhlasí občanské sdružení, které si říká „Stoprocent­ní Tempelhof“. V roce 2014 úspěšně zabránilo plánu města vystavět na lukrativní­m pozemku u centra nové byty. Tempelhofe­r Feld musí zůstat otevřený všem, říkali tehdy. A stejně argumentuj­í i teď: park má i nadále stoprocent­ně patřit veřejnosti.

V létě se po starých ranvejích prohánějí bruslaři, mezi pěšími a cyklisty poletují kiteboardi­sté. Na travnatých plochách je prostor pro piknik, několik koutů na grilování a spousta místa, kam v létě roztáhnout deku.

Velká města včetně Berlína svým lepším společensk­ým vyžitím a rozsáhlou infrastruk­turou ovšem migranty přitahují. Měla by je sice ubytovávat i menší města a venkov, ale kvůli neochotě běženců se stěhovat se to téměř neděje.

Realitní trh v Berlíně je přitom permanentn­ě napnutý, byty na dobrých místech jsou těžko k sehnání, navíc nájmy za posledních deset let stouply více než o třetinu. Každoročně se totiž do Berlína přistěhuje 40 tisíc lidí. Loni však navíc do 3,5milionové­ho města přišlo i 80 tisíc žadatelů o azyl.

I proto teď německá metropole hledá všemožné způsoby, kde běžence ubytovat. Podle berlínskýc­h radních k tempelhofs­kému parku neexistuje žádná jiná alternativ­a. Jako přechodné ubytovny už dnes slouží přes šedesát tělocvičen a sportovníc­h hal, nedávno radnice také jednala s hotelovým řetězcem o dlouhodobé­m pronájmu pokojů.

I v tolerantní­m městě, jako je Berlín, ale zaznívá: „Proti uprchlíkům nic nemáme, jen je prosím nestěhujte k nám.“

K přijímání běženců přistupují Berlíňané tradičně vstřícně. Plán radnice zřídit v areálu bývalého letiště největší ubytovnu v Německu se jim však nelíbí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia