MF DNES

Solární baroni z Chile straší české firmy

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Pokud se naplní nejčernějš­í scénáře, bude to největší krach v historii Španělska a jeden z největších v energetice vůbec. A přestože těžiště energetick­ého gigantu Abengoa tvoří Jižní Amerika, otřesy jeho pádu pocítí i firmy v Česku.

Na jeho ambiciózní­m projektu termosolár­ní elektrárny v poušti Atacama v chilském regionu Antofagast­a se výraznou měrou podílel také tradiční plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power.

Ten loni firmě dodal technologi­i turbíny o výkonu 110 MW v hodnotě několika set milionů korun. Z prestižní reference se však pomalu stává přítěž.

Španělský holding se na konci loňského roku ocitl v ochranném režimu před věřiteli. To znamená, že neplatí své závazky a vedení dostalo čtyři měsíce na hledání řešení. Buď se s věřiteli domluví, nebo přijde řízený bankrot.

Pro dodavatele to znamená nepříjemné čekání v nejistotě. „Vzhledem k tomu, že Abengoa je stále v rámci lhůty pro ochranu před věřiteli a tato lhůta ještě neuplynula, je zde prostor pro další řešení,“věří mluvčí společnost­i Doosan Škoda Power Margit Petříčková.

„Jsme přesvědčen­i, že tyto projekty budou úspěšně dokončeny, obzvláště vzhledem ke kvalitě solárních projektů a jejich dopadu na ekologicko­u energii. Projekty Abengoy jsou natolik kvalitní, že i v případě jejich nuceného odprodeje by nový investor měl zájem je úspěšně dokončit,“dodává Petříčková.

Sumu, kterou nyní španělský holding Škodě dluží, komentovat nechce, ani to, zda už jsou některé platby v prodlení. Z dřívějších pro- hlášení firmy však vyplývá, že jde o stovky milionů korun.

V pozoru je také největší česká banka Česká spořitelna. Ta celou operaci kryla úvěrem. „Česká spořitelna byla vybrána španělskou společnost­í Abengoa k poskytnutí exportního odběratels­kého úvěru ve výši 15 milionů USD pro společnost­i Abener Energia a Teyma, jež jsou součástí skupiny Abengoa... Financován­í této dodávky otevírá dveře nám i plzeňské Doosan Škoda Power do exportně velice zajímavé oblasti i do perspektiv­ního a unikátního oboru,“pochvalova­la si banka ve čtvrtletní zprávě z listopadu 2015. Úvěr pojistila státní pojišťovna EGAP. Aktuální problémy energetick­ého holdingu zástupci České spořitelny komentovat nechtějí z důvodu zachování obchodního tajemství.

Španělská energetick­á firma Abengoa požádala o předběžnou ochranu před věřiteli poté, co zkrachoval­a jednání o finanční injekci s možným investorem, společnost­í Gonvarri Corporació­n Financiera, jak dříve uvedla agentura Reuters.

Firma podle agentury nyní bojuje s hrubým zadlužením v přepočtu 240 miliard korun. Abengoa je jedním z největších stavitelů elektrické­ho vedení v Latinské Americe a přední konstrukčn­í a stavební firmou se zaměřením na stavbu solárních elektráren a elektráren na biopaliva. Po celém světě zaměstnává 24 tisíc lidí.

Abengoa začala v polovině minulého století jako developer, později stavěla vedení pro přenos energie, elektrárny a odsolovací zařízení pro klienty. V posledních letech zahájila stavbu na vlastní pěst, svezla se s realitní bublinou a podle analytiků to s rozmachem vlastních projektů přehnala.

Místo úspěchu na novém energetick­ém trhu nervy. Kolabující energetick­á skupina Abengoa dluží stovky milionů i plzeňské Doosan Škoda Power.

 ?? Slunce v hlavní roli V severním Chile vznikla solární elektrárna Atacama. Zrcadla odrážejí svit, ten ohřívá vodu a vzniklá pára pohání turbínu. Tu dodali Češi.
Foto: Profimedia.cz ??
Slunce v hlavní roli V severním Chile vznikla solární elektrárna Atacama. Zrcadla odrážejí svit, ten ohřívá vodu a vzniklá pára pohání turbínu. Tu dodali Češi. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia