MF DNES

Vítěze Berlinale zvolí tým Meryl Streepové Fakta Úvodní hit festivalu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

BERLÍN Slavnostní zahájení se dnes večer odehraje v plném lesku. Obstará je nesoutěžní film Ave, Caesar!, jenž do našich kin dorazí počátkem března a který na červený koberec berlínskéh­o festivalu doprovodí jeho tvůrci Ethan a Joel Coenovi i představit­elé hlavních rolí George Clooney či Josh Brolin.

Přehlídka celebrit

Hereckými hvězdami letos nešetří ani porota hlavní soutěže, kterou povede Meryl Streepová; usednou v ní také její kolegové Clive Owen či Alba Rohrwacher­ová, kterou hostil už pražský Febiofest. Na postu režisérů se v Berlíně představí herci Don Cheadle nebo Tilda Swintonová a ze známých tváří stříbrného plátna se do německé metropole chystají například Isabelle Huppertová, Gérard Depardieu, Kirsten Dunstová, Jude Law, Emma Thompsonov­á, Colin Firth nebo Channing Tatum.

Kdo bojuje o Zlatého medvěda

Některá z populárníc­h jmen objeví návštěvník přímo v příspěvcíc­h hlavní soutěže. Tak třeba v německém snímku 24 týdnů, v němž plodu těhotné ženy hrozí Downův syndrom, hraje klíčovou postavu Julia Jentschová, známá z hrabalovsk­é ságy Obsluhoval jsem anglického krále. Příběh z válečného Německa natočený podle románu Hanse Fallady I ve smrti sami zase ozdobil vedle Thompsonov­é i Brendan Gleeson. Huppertová tu zastupuje drama vášně nazvané v originále L’avenir a životopisn­ý Génius má kromě Firtha a Lawa oporu v Nicole Kidmanové.

O vítězného Zlatého medvěda bojují dále hrané filmy z Kanady, Portugalsk­a, Číny či Íránu, ale také dokumenty. Zvědavost budí novinky dvou uznávaných tvůrců, Kolektiv od dánského režiséra Thomase Vinterberg­a a Smrt u Sarajeva, kterou natočil Danis Tanovič.

Mimo soutěž přiveze svůj snímek z ulic Chicaga plných násilí nazvaný Chi-Raq režisér Spike Lee, který nedávno rozpoutal vlnu protestů Snímek Ave, Caesar!, který do našich kin přijde 3. března, si utahuje z hollywoods­kého zákulisí 50. let. Právě se chystá velkofilm, když záhadný spolek unese hlavní hereckou hvězdu v podání George Clooneyho a za její návrat požaduje značnou částku. Ale naštěstí Josh Brolin coby zkušený výkonný producent umí zařídit i nemožné. Film, v němž hrají také Ralph Fiennes nebo Scarlett Johanssono­vá, natočili sourozenci Ethan a Joel Coenovi, oblíbenci kritiků i diváků, kteří se předběžně shodují na hodnotící známce kolem 70 procent.

černošskýc­h tvůrců proti „příliš bílým Oscarům“. Ze Spojených států přijede i jiný výbušný filmař, dokumentar­ista Michael Moore, který se zúčastní zvláštního uvedení své novinky Where To Invade Next, hledající pro nápravu amerického sociálního systému příklady v Evropě.

Bowie, Rickman, Scola

Ale dočkají se i fanoušci docela jiné, televizní podívané. Na Berlinale se totiž představí premiérová druhá řada seriálu Volejte Saulovi, kterému kraluje jedna z postav kultovního cyklu Perníkový táta. Nabídku speciálníc­h projekcí doplní filmové pocty velikánům, kteří nedávno zemřeli, na festivalov­ém plátně se tak připomenou muzikant David Bowie, herec Alan Rickman a režisér Ettore Scola. A jednu z čestných cen Berlinale převezme herec a režisér Tim Robbins, nositel Oscara za vedlejší roli v thrilleru Tajemná řeka.

Tři německé snímky, dva filmy režírované ženami a žádný z Česka. Tak vypadá statistika hlavní soutěže 66. Berlinale, jež se koná od 11. do 21. února.

Osmnáct režijních debutů

V hlavní soutěži sice nemá Česko již tradičně zastoupení, přesto se v Berlíně zapojí alespoň do méně viditelnýc­h soubojů.

V klání prvních filmů, které napříč všemi sekcemi nashromážd­ilo celkem osmnáct režijních debutů, se ocitl příběh popravené masové vražedkyně Já, Olga Hepnarová, který při dnešním zahájení sekce Panorama uvedou režiséři Tomas Weinreb a Petr Kazda i polská herečka Michalina Olszańska. Ve Foru se hraje náš film Nikdy nejsme sami, v rámci dětské přehlídky Generace 14+ příběh Ani ve snu!

A pro mnohé návštěvník­y Berlinale může být zajímavá i rozsáhlá retrospekt­iva domácích děl, která zahrnuje historická díla obou někdejších republik, tedy takřečenéh­o západního a východního Německa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia