MF DNES

Přijede nový král vysokých C

-

PRAHA Americký tenorista Bryan Hymel vystoupí v neděli poprvé v pražském Obecním domě. Provází ho pověst famózního „výškaře“.

Šestatřice­tiletý pěvec na sebe upozornil několika úspěšnými záskoky, mimo jiné i za Jonase Kaufmanna. Když za něj v Mnichově narychlo převzal Josého v Carmen, diváci se o změně dověděli až před začátkem představen­í. „Každý záskok za superstar znamená obrovský tlak, nicméně tenkrát jsem naštěstí vůbec neměl čas o něčem přemýšlet,“přiznává. Od té doby jeho hvězda na světových scénách stoupá.

Pochází z New Orleansu, města jazzu, který je i Hymelovou zálibou. „V mládí jsem hrál na trubku, jazz dodnes rád poslouchám. Trubka mne hodně naučila, nejen o dýchání, ale také o melodii, harmonii, dynamice,“svěřuje se.

V New Orleansu je silný francouzsk­ý vliv a také Hymel tíhne k francouzsk­ým operám. Věnoval jim i své první sólové CD, které natočil s PKF – Prague Philharmon­ia. Právě tento orchestr ho doprovodí i na nedělním koncertě. „Bude to už naše třetí spolupráce, což hovoří samo za sebe,“zdůrazňuje Hymel.

S českou hudbou už se také setkal. V repertoáru má i Prince z Dvořákovy Rusalky, kterého zpíval například v Královské opeře Covent Garden. „Skvěle vyhovuje mému hlasu. Kupodivu čeština nebyla tak velký problém, jak jsem očekával,“poznamenáv­á.

V Praze zazpívá i se svou manželkou, sopranistk­ou Irini Kyriakidou. „Snažíme se spolu vystupovat co nejčastěji, zpěv je významnou částí našeho vztahu. Neumím si představit, že bych byl ženat s někým, kdo není hudebník,“přiznává.

— Věra Drápelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia