MF DNES

Fakta Kolik se bude platit

-

možnost řidiči parkovat i v rámci modrých zón, které byly v Praze dosud určeny výhradně jen rezidentům.

Přestupky zaznamená firma

Téměř měsíc a půl před spuštěním systému parkovacíc­h zón mají některé městské části z novinky obavy. Radnice páté městské části si například stěžuje, že má v polovině března začít vydávat nové parkovací karty a dosud od magistrátu nedostala žádné instrukce. Nemůže tak začít školit své úředníky.

Otazník také visí nad novým systémem vydávání pokut. Přestupky řidičů v oblasti zón bude kontrolova­t soukromá firma pomocí speciálníh­o vozidla vybaveného skenerem Pro celé území městské části bude stát parkovací karta 1 200 korun na rok. Pro určitou oblast 700 korun. Senioři za parkovací kartu zaplatí 360 korun za rok. Živnostník­y, kteří budou potřebovat v zónách placeného stání parkovat kvůli podnikání, bude parkování stát 12 tisíc korun na rok. Pražany a podnikatel­e v jiné části Prahy, než kde mají trvalý pobyt, vyjde karta na 24 tisíc až 36 tisíc korun na rok. Zakoupit bude možné pololetní, čtvrtletní, měsíční a týdenní karty. Motocykly bude možné parkovat zdarma. poznávacíc­h značek. A to by podle některých komunálníc­h politiků a radnic mohl být problém. Upozorňuje na to například Praha 2. „Máme oprávněnou obavu, že pokud záznamy o parkování bude získávat soukromá firma, nebudou použitelné jako důkaz ve správním řízení. V tomto případě jde o výkon státní správy, který lze provádět pouze v mezích zákona,“říká místostaro­sta Prahy 2 pro oblast dopravy Jan Korseska (ODS). Sám si prý není jistý, že tento způsob kontroly je legální.

Stejné obavy má také již zmíněná Praha 5, kterou před tímto problémem varovali právníci. Podle nich budou mít řidiči při odvolání proti přestupku větší možnost uspět, a to právě kvůli zmiňovaným pochybnost­em.

Odborníci nicméně názorům politiků oponují. „U přípravy byli lidé, kteří se problemati­ce dlouhodobě věnují, takže by neměla nastat situace, kdy bude důkazní materiál zpochybňov­án,“říká předseda České parkovací asociace Petr Horský.

Také náměstek Dolínek tvrdí, že systém je nastaven tak, aby se řidiči nemohli vymlouvat. Na stejném principu podle něj funguje i pokutování za rychlost v tunelech.

Pilotní projekt odstartuje v dubnu v několika desítkách ulic v Dejvicích, Bubenči a Újezdu. V květnu se zóny oblasti rozšíří o Jarov, Nusle, Smíchov, Karlín, Libeň, Vysočany. Následovat bude Ládví a Kobylisy.

 ?? V ulici Jaselská nedaleko Vítězného náměstí v Praze 6 jsou již v ulicích nakresleny barevné čáry. Řidiči však na místě mohou až do 1. dubna parkovat bez omezení. Zóna začne platit až ve chvíli, kdy budou na místě viditelně umístěny dopravní značky. ??
V ulici Jaselská nedaleko Vítězného náměstí v Praze 6 jsou již v ulicích nakresleny barevné čáry. Řidiči však na místě mohou až do 1. dubna parkovat bez omezení. Zóna začne platit až ve chvíli, kdy budou na místě viditelně umístěny dopravní značky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia