MF DNES

V hospodách utratil sto tisíc. Peníze si vyráběl

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Desítky nebezpečný­ch falz tisícovek různých sériových čísel se vynořily na jaře a v létě 2014 v Praze, ale i ve středních Čechách. Padělatele policisté zatkli v listopadu, když se chystal uhradit tři piva.

Doplatil na pozorného číšníka v jedné z vinohradsk­ých hospod. Bankovka se mu na „omak“zdála podezřelá.

Jednu z největších kauz padělání peněz v poslední době začal včera rozplétat senát Městského soudu v Praze. Na lavici obžalovaný­ch usedl čtyřiapade­sátiletý Jaroslav K.

Tajná továrna na peníze vypadala podle obžaloby vcelku prozaicky. Šlo o pronajatý pokojík v Nuslích s barevnou tiskárnou. Kromě toho bylo k výrobě padělků zapotřebí ještě pár běžně dostupných nástrojů. Dílna navzdory tomu měla vcelku solidní produkční kapacitu.

Platil za pivo, benzin i chatku

„Vyrobil 207 padělaných bankovek. 132 kusů vydal do oběhu,“konstatova­la včera státní zástupkyně Hana Vlášková. Jaroslav K. svou vinu v zásadě doznal. „To množství mne však překvapilo. Myslel jsem, že toho bylo méně,“komentoval žalobu.

Výrobní postup falz se opakoval. Bankovky padělatel nejprve vytiskl a vystřihl. Pak dodal stříbrné fólie. Hrotem drátku napodobil mikropísmo. A zlatou tužkou na horní část lícové strany bankovky dokreslil ochranné zbarvení. Obžalovaný se však potýkal s více problémy. Například s přílišnou světlostí papíru. „To jsem řešil ztmavením pomocí hořáku na sklokerami­ckém sporá- ku,“konstatova­l Jaroslav K. Do oběhu od jara 2014 dával minimálně osm až deset bankovek týdně. A to vždy tak, že si v hospodě dopřál pár piv a krabičku cigaret. Jedna „cinklá“tisícovka tak vydala za osm až devět set čistých korun. „Rodině jsem si to netroufl dát. Byla to z mé strany i tak trochu msta. V hospodě jsem pracoval a vím, jak se šéfové nepěkně chovali ke mně, ale i k dalším zaměstnanc­ům,“vysvětlil při výslechu Jaroslav K.

Když platil padělky, dodával si kuráž alkoholem. „Jsem nervák. Tak jsem se pivem zklidňoval,“uvedl obžalovaný. Z peněz platil podle svých slov jídlo, benzin a nájem za rekreační chatku v trampské osadě na Sázavě. I tam dvakrát v hospodě podomácku vyrobenými penězi platil. V inkriminov­ané době Jaroslav K. nepracoval, čekal prý, až konečně dostane slíbené zaměstnání. Sociální dávky nepobíral, protože jej úřad vyškrtl z evidence.

Poprvé Jaroslava K. policie zatkla na podzim roku 2014, kdy si podivné tisícovky všiml zmíněný pozorný číšník. „Jak jsem ji vzal do ruky, připadala mi podivná,“vypověděl vrchní do protokolu. Vrchní hosta i s tisícovkou bez milosti předal policejní hlídce. Jaroslavu K. nepomohlo ani to, že chtěl za vypité pivo zaplatit napodruhé skutečnými penězi. Vyšetřovat­elé Jaroslava K. tehdy obvinili a část padělků zkonfiskov­ali. Z policejní cely po pár hodinách putoval na svobodu. Z toho se zřejmě nepoučil. Padělanou tisícovkou se pokusil zaplatit opět loni v lednu. Opět neúspěšně, detektivov­é přitom nalezli další padělky.

„Byly to zmetky. Chtěl jsem se jich zbavit, spálit je, ale už jsem to nestihl,“vysvětlova­l to obviněný. Ten poté skončil ve vazební cele pankrácké věznice. Jeho trestní rejstřík navíc konstatuje, že ve sféře padělků není úplný amatér. Za spoluúčast na padělání peněz jej soud již jednou potrestal. Za padělání a pozměňován­í peněz mu nyní hrozí pět až deset let za mřížemi.

Kus papíru, kopírka, drát a hořák plotny. Tohle stačilo k rozjezdu úspěšné padělatels­ké dílny. „To množství mne však překvapilo. Myslel jsem, že toho bylo méně.“padělatel Jaroslav K. komentuje množství falešných peněz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia