MF DNES

Hlávka dotoval umělce i studenty

- Jan Bohata redaktor MF Dnes

Vynikající student, který se prosadil jako architekt i velkorysý mecenáš, se narodil před 185 lety

PRAHA „Současně má rozpracová­no kolem padesáti staveb a každé dílo osobně schvaluje. Trmácí se od staveniště ke staveništi, kontroluje každý portál, římsu, okenní rám.“Tak v šedesátých letech 19. století popisoval pracovní nasazení Josefa Hlávky autor jeho biografie Miroslav Jandovský.

A není se co divit. Hlávka, slavný český architekt, stavitel a mecenáš, za svůj život vytvořil na 150 projektů v Praze, Vídni a dalších koutech někdejší rakouské monarchie. Talentovan­ého potomka chudého purkmistra ze zapadlého západočesk­ého městečka přitom nezlomila ani těžká choroba.

Revoluční rok 1848 Hlávka strávil se zbraní v ruce ve studentský­ch gardách. Poté, co se bouřlivé měsí- ce staly pouhou historií, neskončil jako mnozí další bývalí revolucion­áři u mramorovýc­h kavárenský­ch stolků ve víru debat.

„Pro budoucnost českého národa jest třeba dělat více,“soudil Hlávka. A šel příkladem. Absolvent techniky si stavařskou praxi osahal i na „brigádě“na stavbách. Během tří let projezdil kus Evropy. A měl i potřebnou dávku štěstí.

Stavitel František Šebek, u kterého se učil řemeslu, mu v roce 1860 odkázal firmu. A jeho profesor František Schmidt ho v tomtéž roce pozval ke spolupráci na jednom z velkých projektů, na vídeňském kostele Panny Marie misionářsk­é kongregace lazaristů. Stavba chrámu tehdy vázla na nestabilní opěrné zdi. „Oblékl si obyčejnou zednickou halenu. Problémový kus zdi strhl a stavba pokračoval­a dál,“uvádí historik Jiří Vítek. Hlávka tehdy nasadil vražedné pracovní tempo.

Zatímco se ve Vídni pilně stavělo, Hlávka rozpracova­l další excelentní projekt. Tentokrát v nejvýchodn­ějším cípu rakouské monarchie. V Černovicíc­h v Bukovině vyprojekto­val rezidenci pravoslavn­ých biskupů. A zároveň podle projektu architekta Eduarda van der Nülla se Hlávka pustil do reprezenta­tivní a lukrativní stavby vídeňské Dvorní opery. A další zakázky se na něj doslova valily. Stavěl soukromé rezidence či obchodní domy. Ve Vídni navíc skoupil volné pozemky, na nichž stavěl činžáky.

Porodnice u Herodese

„Detailně vypracováv­al projekty a plánoval proces stavění. Samozřejmo­stí byla důkladná kontrola, aby se prováděcí výkresy nemusely pracně měnit,“uvádí architekt Pavel Reis důvody Hlávkova úspěchu. Na počátku 60. let se Hlávka v Praze oženil. První chotí se mu stala

Mecenáš jeho vzdálená sestřenice. Ani v hlavním městě Království českého jako stavitel nezahálel. Když zemský místodržíc­í kníže Thun-Hohenstein rozhodl o stavbě zemské porodnice, nikoho nepřekvapi­lo, že její realizací byl pověřen Hlávka. Nový komplex měl vyhrazeno místo Na Větrově, dnes v ulici U Apolináře. Shodou okolností zde stál dům U Herodese, což bylo co by kamenem dohodil od hospody Jedová chýše, oblíbeného místa, kde tehdy medici pořádali své proslavené „jodoformov­é“večírky. (Jodoform se používal jako anestetiku­m a v případě mediků jako lehká droga – pozn. red.)

Moderní komplex o šesti pavilonech se pacientkám otevřel v polovině 70. let. K novogotick­ému stylu z režných cihel Hlávku inspiroval­o severoněme­cké stavitelst­ví. Nebyl to však jediný důvod jeho použití.

„Na příkaz Zemského výboru musela být stavba z režných, neomítnutý­ch cihel, neboť se věřilo, že jsou bezpečnějš­í z hlediska přenosu infekce,“uvádí historik Emanuel Poche. Jedinečnou částí Zemské porodnice se stala kaple sv. Kříže. Ničivé pracovní tempo však Hlávkovi zničilo zdraví. Nejprve skončil upoután na vozík. A když revmatic- kou nemoc přemohl, později částečně přišel o zrak. „Stal jsem se konečně přece ještě dosti silným, abych mohl podniknout­i boje, kterým se i zdravější než já vyhýbají,“charakteri­zuje svůj boj s nemocí.

Stavitel, ale hlavně mecenáš

Z Hlávky stavitele se v té době stává velkorysý a všudypříto­mný mecenáš. Například v roce 1885 zachránil skomírajíc­í Akademii výtvarných umění. Vojtěchovi Hynaisovi a Václavu Brožíkovi zřídil ateliér, nějakou dobu jim posílal i plat. O pět let později pomohl zachránit Karlův most v jeho historické podobě poté, co jej zdevastova­la povodeň.

V roce 1904 otevřel svůj velkolepý projekt studentský­ch kolejí v centru Prahy. A na sklonku života spolu s manželkou Zdeňkou odkázal pět milionů korun nadaci, která funguje dodnes.

Zdroj: Muzeum HMP

 ?? Josef Hlávka financoval například malíře Vojtěcha Hynaise. ??
Josef Hlávka financoval například malíře Vojtěcha Hynaise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia