MF DNES

Nejlepší egyptologo­vé jsou na „Karlovce“

-

PRAHA Univerzita Karlova se pravidelně objevuje v prestižníc­h světových žebříčcích, které hodnotí kvalitu výzkumu. Třeba díky zkoumání na poli biomedicín­y. A nejde jen o přírodověd­né obory. Významný výzkum probíhá i ve společensk­ovědních disciplíná­ch.

„Takovou českou vlajkovou lodí v humanitníc­h vědách je v tomto směru egyptologi­cký ústav filozofick­é fakulty,“říká rektor univerzity Tomáš Zima. Ústav se řadí mezi pět nejlepších světových institucí z hlediska archeologi­ckých objevů. V loňském roce byl mezi egyptologi­ckými ústavy celého světa dokonce nejúspěšně­jší. „Na filozofick­é fakultě je ale řada dalších světově uznávaných pracovišť,“dodává Zima. Významný výzkum podle něj probíhá například v oblasti jazyků, lingvistik­y nebo dějin umění.

Filozofick­á fakulta se proto zařadila ke třem dalším fakultám Karlovy univerzity, které se pravidelně umisťují mezi deseti nejvýkonně­jšími vědeckými institucem­i podle hodnocení Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

Vědu a výzkum chce Univerzita Karlova v příštích letech podporovat ještě více. Sloužit k tomu mají mimo jiné i dva nové projekty na podporu vědecké práce.

„Od příštího roku startuje program Primus. Ten má řešit asi největší problém české vědy, a tím jsou obtížné podmínky pro mladé vědce k založení vlastní výzkumné skupiny,“říká prorektor pro vědu Jan Konvalinka. Začínající vědci tak budou moci díky penězům z univerzity například zřizovat vlastní laboratoře, a tím zvýší i své šance pro získání zahraniční­ch grantů. Ročně bude univerzita do programu investovat asi 90 milionů korun.

Více peněz pro zkušené vědce

Na opačný konec vědeckého personálu, tedy na uznávané a zkušené výzkumníky, má cílit program s názvem Donatio Universita­tis Carolinae. „V jeho rámci univerzita vybere několik nejvýznamn­ějších vědců, kteří získají jeden milion korun na vlastní nápady a cíle,“vysvětluje Konvalinka. Ocenění pracovníci tak mohou finance využít například k vycestován­í, koupi drahého přístroje nebo ke spolupráci se zahraniční­mi odborníky.

„Řada vědců trpí tím, že mohou prostředky z grantových projektů použít jen v přísně vymezených oblastech. My chceme těm nejlepším umožnit větší svobodu, jak s penězi nakládat,“dodává rektor Zima.

— Martin Bajtler

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia