MF DNES

Vše chci podřídit Riu

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Jde za velkým snem a dělá pro něj maximum. Zuzana Hejnová, adeptka na olympijské zlato, vynechá březnové halové MS.

PRAHA Přesně za pět týdnů se mnohé hvězdy světové atletiky sletí až téměř k Pacifiku: v Portlandu přestavějí obří kongresové centrum a začne tam halové mistrovstv­í světa. Mnohá esa ale také budou chybět. Třeba Zuzana Hejnová.

Světová šampionka na 400 metrů překážek pod střechou nemá svou disciplínu. A hlavně: raději než do Severní Ameriky už cílí pozornost na jižní polovinu kontinentu.

Do Rio de Janeira.

Proč jste se definitivn­ě rozhodla Portland vynechat?

Hlavním důvodem je asi to, že nejsem halová specialist­ka, nemám tam překážky. A také fakt, že se šampionát koná poměrně pozdě (17. až 20. března – pozn. red.), v USA, s velkým časovým posunem. To všechno hrálo roli. Rozhodla jsem se raději trénovat, podřídím vše olympiádě.

V Portlandu bude o osm hodin méně než v Česku. Vy jste navíc přijela ze soustředěn­í JAR a čekají vás závody ve Švédsku a Skot-

sku. I cestování je přece zátěž?

Určitě. A navíc: kdybych měla v hale svoji disciplínu a měla ambice na medaili, asi neváhám. Ale v halové čtvrtce nejsem tak silná.

Nebýt her v Riu, letěla byste?

Těžko říct. Nejspíš bych to víc zvažovala, nebýt olympijský rok. Ale jsou tu důvody, o nichž jsem mluvi- la. Kdyby se šampionát nekonal tak pozdě, asi bych jej absolvoval­a spíš.

Do olympiády v Riu chybí necelý půlrok. Máte na ně myšlenky?

Pořád je to poměrně dlouhá doba, může se stát plno věcí. Koukám na to, co je teď, na blízkou budoucnost. Na Rio ještě úplně ne.

Halu letos vynechá

Zaznamenal­a jste hrozbu viru zika? Je vůbec dost informací?

Nějak se tím nezabývám; uvidím, jak všechno bude vypadat těsně před odjezdem. Ono se proti tomu asi nedá nic dělat. Snad je to jen momentální záležitost, snad pomine.

Když je řeč o zdraví, jež vás předloni a loni trápilo – teď drží?

 ?? Z halového MS má Zuzana
Hejnová bronz ze štafety z roku 2010. Letos na šam-
pionát nepojede. Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Z halového MS má Zuzana Hejnová bronz ze štafety z roku 2010. Letos na šam- pionát nepojede. Foto: Tomáš Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia