MF DNES

Crosby žije! Ztracená hvězda se rozzářila

- Karel Knap reportér MF DNES

Též americké „Ocelové město“má svého blanického rytíře. Hokejista Sidney Crosby procitl, když ho tým Pittsburgh Penguins potřeboval nejvíc.

Jako by nejlepší hokejista uplynulé desetiletk­y zbloudil na příkrý sráz. Jako by se Crosbyho slavná epocha smutně a spěšně chýlila ke konci. Ztrápená pittsbursk­á superstar se v NHL prodírala superbídný­m podzimem. A pak... Jaký to zlom! O Vánocích jako by na tvořivého centra zase sedla jeho múza.

V posledních týdnech není v lize lepšího hráče. Bodoval v 11 zápasech v řadě, ke 12 gólům přihodil 10 asistencí. Jeho vzkříšení žene Penguins v tabulce z podpalubí na pozice zaručující účast v play-off.

Číslo 87 se znovu rozzářilo. Bylo načase. Podobně jako třeba montrealsk­ý centr Tomáš Plekanec (3+5 v uplynulých čtyřech utkáních) zabral, když bylo mančaftu nejhůř.

Nový trenér, nová energie

Historická šňůra chicagskéh­o kouzelníka Kanea. Působivý nástup edmontonsk­ého zelenáče McDavida. Závody s legendami floridskéh­o veterána Jágra. Pokračujíc­í střelecké rodeo ruského démona Ovečkina.

NHL na úsvitu sezony 2015/16 sledovala jiné hrdiny a málem zapomněla na „Klučíka Sida“. Nebo si ho aspoň moc nevšímala. On se zatím soužil v zakončení, v prvních 18 startech se zmohl na chabé dva góly. Cítil se spoutaný opatrnou taktikou kouče Johnstona. Postrádal sebevědomí a beky, kteří by mu poslali puk přesně do jízdy. Nejvíc mu vadilo, že se nedostával do šancí.

Špitalo se dokonce o jeho rozepři s majitelem klubu Lemieuxem. Je pravda, že pokračoval postupný pád Penguins: draví kandidáti na Stanley Cup se ukryli do stáda týmů vděčných za místo v play-off.

Když se v zámoří probírali adepti

Sid is back!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia