MF DNES

Na voru napříč Paciikem

- Lucie Pantazopou­lou Drahoňovsk­á publicistk­a

Dnes je to 111 let, kdy se ve Zlonicích u Kladna narodil Eduard Ingriš. Autor proslulé trampské hymny Niagára byl nejen talentovan­ým hudebníkem, dirigentem a fotografem, ale i mořeplavce­m. Svoji dobrodružn­ou plavbu napříč oceánem zachytil ve ilmu Dvakrát přes Paciik na vorech Kantuta. Jeho přítelem byl i Ernest Hemingway.

Napsal populární melodie, které si ve 30. letech minulého století zpívala celá Praha, a jeho hudba k ilmu byla navržena na Oscara. Během natáčení snímku pracoval jako poradce Ernesta Hemingwaye, s nímž se spřátelil. Vydal se po stopách proslulého „muže z Kon-Tiky“Thora Heyerdahla a přeplul na svém balzovém voru Paciický oceán. V Čechách je však tento muž mnoha talentů dosud téměř zapomenuto­u postavou.

Odkaz ze Zámoří

Na jaře roku 2001 dorazila do Čech vzácná zásilka: Celkem 42 beden, tedy tisíc sto kilogramů fotograií, dokumentů, koresponde­nce, knih, notového materiálu, negativů i ilmů z pozůstalos­ti Eduarda Ingriše. O jejich převezení se spolu s dalšími nadšenci zasloužil Ingrišův přítel Miroslav Zikmund. O cenné archiválie projevilo zájem Muzeum jihovýchod­ní Moravy ve Zlíně, přičemž se staly součástí Archivu Hanzelky a Zikmunda.

Tím se unikátní Ingrišův fond vrátil do jeho milované vlasti, což se mu po roce 1989 již nepodařilo. Zemřel týden před svými 86. narozenina­mi, 12. ledna 1991, v nevadském Renu. Urna s jeho popelem byla uložena v Památníku Antonína Dvořáka, kterému Ingriš věnoval ještě za svého života velkoformá­tové fotograie i několik osobních předmětů ze svých dobrodružn­ých výprav.

Eduard Ingriš se narodil v roce 1905 ve Zlonicích u Kladna. Na přání rodičů se zapsal

který mu přinesl širokou publicitu. Společně se svou ženou Ninou, původem Brňankou, s ním prokřižova­li v 60. letech celou Severní Ameriku. „Eduard ilmy stříhal a já k nim po práci překládala slovní doprovod, který jsem během projekcí četla. Cestování bylo velmi náročné, za den jsme ujeli stovky mil naším náklaďákem, Eduard za volantem a já s mapou v ruce. Když jsme dorazili na místo, museli jsme napřed postavit všechnu aparaturu. Vše opět jen my dva. Představen­í jsem zahájila úvodním slovem a poté zahrál Eduard kousek z Rachmanino­va koncertu. Já jsem také často zpívala, na sobě jsem měla inkaický kroj, takže jsme byli opravdu úžasná dvojce,“vzpomíná Nina Ingrišová.

O syna Edíka, později nadaného klavíristu, zatím pečovali Ninini rodiče. Volné tři měsíce v sezoně užívali Ingrišovi společně se synem doma, kde jej přirozeně vychovával­i k hudbě. Když povyrostl, brávali jej na vystoupení s sebou. V roce 1979 se usadili v Lake Tahoe v Kalifornii, kde si otevřeli obchod se zdravou výživou. Jejich dům vyhledával­i přátelé z řad českých krajanů a emigrantů. Zpívaly se trampské písně, hrálo se na klavír.

Dobrodružn­ý život Eduarda Ingriše zaujal Josefa Škvoreckéh­o v kanadském Torontu natolik, že požádal Ingriše o sepsání pamětí. Aby se mu psalo rychleji a lépe, rozhodli se Ingrišovi prodat obchod a pořídit si počítač. V té době však Eduard Ingriš vážně onemocněl a svoje paměti již nestihl sepsat. Nina žila v Americe ještě dalších jedenáct let, než se v roce 2002 natrvalo přestěhova­la do České republiky, kde žije i její syn Eduard Ingriš junior.

Před 120 lety (11. 2. 1896) se narodil filmový režisér a scenárista Miroslav Cikán (zemřel 1. 2. 1962).

Před 115 lety (11. 2. 1901) se narodil Josef Štrejtr, vědec v oboru mechanika tuhých těles a mechanika strojů (zemřel 26. 7. 1968).

Před 95 lety (11. 2. 1921) se narodil Vladimír Kovářík, malíř a grafik, autor více než sta návrhů českých poštovních známek (zemřel 6. 7. 1999).

Před 90 lety (11. 2. 1926) se narodil francouzsk­ý šéfkuchař Paul Bocuse, přezdívaný „kulinářský papež“.

Před 70 lety (11. 2. 1946) se američtí vojáci zmocnili 32 beden z prostoru u Štěchovic; jednalo se údajně o spisy gestapa, SS a K. H. Franka; na základě českoslove­nského protestu bylo 30 beden 2. března téhož roku vráceno.

Před 65 lety (11. 2. 1951) se narodil filmař, malíř, grafik, animátor a fotograf Igor Ševčík (zemřel 5. 7. 2003).

Před 60 lety (11. 2. 1956) se narodil francouzsk­ý jazzový houslista Didier Lockwood.

Před 45 lety (11. 2. 1971) zástupci vlád USA, SSSR a Velké Británie podepsali smlouvu o zákazu umisťování jaderných a jiných zbraní hromadného ničení na dně moří a oceánů a v jeho podzemí; vstoupila v platnost 18. 5. 1972.

Naděje na návrat

Komunistic­ký režim se vůči Ingrišovi postavil odmítavě a jeho úspěchy měly zůstat občanům tehdejšího Českoslove­nska navždy utajeny. Malé světlo do jeho příběhu vnesla až Ingrišova neteř Malenie Neřoldová v roce 1970, která o svém slavném strýci mořeplavci napsala článek do časopisu Ingrišovi a dalším proslulým mořeplavců­m se v knize věnuje podrobně Miroslav Náplava, který spolu s Miroslavem Zikmundem a Petrem Horkým pořídil podrobnou evidenci a následný převoz Ingrišovy pozůstalos­ti do Čech, již jim svěřila Nina Ingrišová. Hudební rozměr Ingrišova díla však nadále čeká na zasloužené zhodnocení.

„Eduard stále věřil, že se do Čech vrátí. I když strávil celý život na druhé straně polokoule, byly pro něj Čechy vždycky jeho jediným domovem,“uzavírá vzpomínku na svého „Edíka“Nina Ingrišová, která se dosud neúnavně zasluhuje o smysluplno­u propagaci manželova odkazu.

Před 40 lety (11. 2. 1976) se narodil portugalsk­ý fotbalový brankář Ricardo Pereira.

Před 25 lety (11. 2. 1991) byla v Haagu založena Organizace nezastoupe­ných národů a národností (UNPO), „alternativ­ní OSN“.

Před pěti lety (11. 2. 2011) po téměř 30 letech u moci a 18 dnech masových protivládn­ích protestů odstoupil egyptský prezident Husní Mubarak (82) z funkce; vládl od října 1981.

Před pěti lety (11. 2. 2011) američtí vědci oznámili, že v etiopském Hadaru nalezli nártovou kůstku předka člověka druhu Australopi­thecus afarensis. Podle vědců tím bylo dokázáno, že předci člověka chodili už před více než 3,2 milionu let po dvou nohách.

 ??  ?? Eduard Ingriš (11. 2. 1905 – 12. 1. 1991). Léta si Ingriš dopisoval s Miroslavem Zikmundem, který se zasloužil o převezení cestovatel­ova odkazu do Čech. Foto: archiv H+Z
Eduard Ingriš (11. 2. 1905 – 12. 1. 1991). Léta si Ingriš dopisoval s Miroslavem Zikmundem, který se zasloužil o převezení cestovatel­ova odkazu do Čech. Foto: archiv H+Z

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia