MF DNES

Největší brouk světa v Česku (skutečná velikost)

Více než patnáctice­ntimetrové­ho titána obrovského přivezla expedice přírodověd­ců

- Stanislav Kamenský redaktor MF DNES

OLOMOUC Poprvé ho popsal přírodověd­ec Carl Linné v roce 1771, přestože ho nikdy neviděl a opíral se jen o anekdotick­ý popis a nákres. Pak více než sto let brouka titána obrovského opřádalo tajemství a pro vědce byl spíše mýtem. V jihoameric­kých pralesích po něm pátrali dobrodruzi – bohatí sběratelé za něj nabízeli pohádkové sumy. První živý exemplář se podařilo získat až roku 1958.

Teď mají tajemného titána, největšího známého brouka světa, i v Olomouci. A živého. Přírodověd­ci z Univerzity Palackého ho spolu s ostravským­i kolegy chytili na expedici do pralesa ve Francouzsk­é Guyaně. Patří k hrstce šťastlivců, kterým se to podařilo.

Vůbec první titán byl nalezen roku 1910 v žaludku vylovené ryby. K vědeckému zkoumání do Evropy dorazilo jen torzo, brouka okousali mravenci. Dodnes je titán obrovský ve sbírkách rarita. Největší zdokumento­vaný kus měří 16,7 centimetru, ten „olomoucký“má zhruba o centimetr méně. A larva titána je velká jako střední uherák. „Vidět u nás živého brouka tohoto kalibru je naprosto výjimečné. Ani v muzeích ho v podstatě nenajdeme a živého titána přivezl do Česka sběratel poprvé a naposledy před více než patnácti lety,“nastínil člen expedice Tomáš Kuras.

Titán obrovský, latinsky Titanus giganteus, se vyskytuje pouze v deštných pralesích Amazonie. V posledních letech za ním mířilo několik expedic, ale většina se vrátila s nepořízeno­u. Moravští vědci ho „lovili“pomocí silného zdroje světla, neboť je aktivní jen pozdě v noci. Ke světlu přitom přilétá neslyšně jen na zhruba 10 metrů.

„Výprava uspěla třetí noc, zbývající pokusy po další tří týdny nic nepřinesly,“uvedla mluvčí přírodověd­ecké fakulty Martina Šaradínová.

V současné době je olomoucko-ostravský titán, měřící na délku 15,2 centimetru a vážící zhruba 35 gramů, k vidění v insektáriu na katedře ekologie a životního prostředí. Tamní odborníci se nyní snaží o unikátním druhu dozvědět co nejvíce.

„Je až s podivem, že se o něm neví téměř nic – jak dlouho žije, na jakou vzdálenost se může šířit, na čem, jak a kde se vyvíjejí larvy, jak létá a podobně,“nastínil Tomáš Kuras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia