MF DNES

Zabíjely společně. Přísný trest dostala jen jedna

Tři dívky spáchaly společně nejhorší možný zločin. Zabily člověka. Další případ brutální dětské vraždy podpořil úvahy o tom, že by se tresty pro mladistvé zločince měly zpřísnit.

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Devatenáct­iletá Andrea Hrubá dostala včera patnáctile­tý trest vězení za vraždu seniora v Praze-Letňanech. Její dvě spolupacha­telky, které se podle soudu na činu podílely stejnou měrou, dostaly jen poloviční tresty. V době vraždy jim totiž ještě nebylo osmnáct.

Soud zohlednil to, že věkový rozdíl mezi vražedkyně­mi byl jen pár měsíců, což Hrubou ochránilo od ještě vyššího trestu. Nejstarší dívka však bude mít kromě zápisu v rejstříku navždy škraloup vražedkyně, zatímco dvě její kamarádky budou díky zákonu „ochráněny“. Jejich identitu se veřejnost nikdy nedozví.

Státní zástupkyně Jana Murínová právě v případu tří obviněných dí- vek, které vyrůstaly ve výchovném ústavu, už před vynesením rozsudku pražským soudem řekla, že možnosti potrestání mládeže dlouhodobě pokládá za příliš mírné.

Vražda přitom měla ty nejhrubší rysy, jaké si lze představit: dívky zaútočily na dvaasedmde­sátiletého muže v jeho bytě loni v dubnu, kdy do něj nejprve kopaly, poté jej tloukly například dřevěným ramínkem nebo skleněnou mísou. Následně ho pobodaly do hrudníku, zad a břicha nožem, který si přinesly z kuchyně. Muže nakonec udusily polštářem a byt při odchodu zapálily, aby zahladily stopy.

Rozdíl jen pár měsíců

„Je zřejmé, že tato vražda se vymyká drtivé většině vražd projednáva­ných krajskými soudy, a to jak délkou útoku, tak i trýznivost­í týrání,“prohlásil soudce Jan Kadlec, který vyslyšel žalobkyni, aby plnoletá Andrea Hrubá dostala trest na spodní hranici, protože podíl všech tří dívek na vraždě byl stejný.

„Někdo se narodí o pár měsíců dříve či později a pak je ten rozdíl takto velký,“komentoval soudce patnáctile­tý trest pro Hrubou a poloviční pro zbylé dvě dívky, které verdikt vyslechly absolutně bez emocí.

Také kvůli někdy až nepřiměřen­ě rozdílnému přístupu k pachatelům v podobných případech chce předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) už na jaře představit svou novelu trestního zákoníku. Navrhne v ní zrušit anonymitu u zvlášť závažných zločinů mladistvýc­h a zvýšit možný maximální trest pro dětské vrahy z nynějších deseti let na patnáct let.

„Anonymita mladistvýc­h pachatelů byla zavedena proto, aby měli možnost začlenit se do života. Praxe ukazuje, že ne vždy to berou jako šanci, ale jako výhodu, aby mohli páchat další trestnou činnost, aniž by společnost o jejich minulosti věděla,“argumentuj­e Tejc, v jehož návrhu jsou změny i trestů za plánované vraždy, loupeže a znásilnění.

Další z poslanců Pavel Blažek z ODS zase navrhuje, aby děti za své trestné činy byly zodpovědné dříve než v patnácti letech. Hranici trestní odpovědnos­ti by o jeden rok snížil.

„Dnešní čtrnáctile­tí jsou úplně jiní než čtrnáctile­tí před dvaceti lety. Vyspělost dnešních dětí je vyšší a už i čtrnáctile­tí mohou pochopit závažnost svého jednání,“říká Blažek.

Jestli tyto návrhy mají šanci na jaře projít, však není jisté. Rozdílné názory mají i poslanci v rámci jednotlivý­ch stran i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). „Věřím v tomto odborníkům na trestní právo, kteří říkají, že zpřísnění trestů by nemělo žádný pozitivní efekt,“prohlásil včera pro MF DNES Pelikán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia