MF DNES

Ministři se překřikují, kdo umí lépe mlčet

Výměna zatčeného Libanonce za pět unesených Čechů, již veřejnost sledovala takřka v přímém přenosu, vyústila v tvrdý koaliční spor. Nepříjemný je pro ministry z ČSSD a ANO, vláda ho však ustojí.

- Analýza Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Šéfové tří koaličních stran se dnes sejdou kvůli vyhroceném­u konfliktu. Přesto jejich schůzka zřejmě nemůže dopadnout jinak než dobře. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si povolal předsedy KDU-ČSL a ANO, aby si mezi šesti očima vyříkali jednu ze zatím největších koaličních roztržek.

Sobotkův kabinet sice už zažil střety, při nichž ministr financí Andrej Babiš z ANO posílal ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka z ČSSD na léčení, včera však poprvé ministr jedné strany – Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL – kolegovi odjinud, Marti- nu Stropnické­mu z ANO – jasně vzkázal, aby zvážil svoje setrvání ve funkci kvůli tomu, jak komentoval libanonsko­u kauzu. Česko v ní vyměnilo Libanonce Alího Fajáda, podezřeléh­o ze spolupráce s teroristy, za pět unesených Čechů, a citlivá informace se navíc dostala na veřejnost.

Právě Stropnický jako jediný politik následně připustil, že „pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané.“

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se nyní, téměř po týdnu, ozval s tím, že takto komentovat utajované informace žádný ministr nemůže.

Za to se na Bělobrádka obořil Babiš. „Doporučil bych mu spíše se věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“řekl Babiš serveru iDNES.cz v narážce na Bělobrádků­v vládní resort. A Stropnické­ho se Babiš zastal, že „pouze okomentova­l to, co před ním někdo jiný z Bezpečnost­ní rady státu vypustil do médií“. Kdo byl ten „někdo jiný“, v tuto chvíli prošetřuje Národní bezpečnost­ní úřad.

Překvapivý útok lidovců

Od Bělobrádka, který se v politickýc­h střetech obvykle drží stranou, to bylo překvapivé vystoupení.

„Byl naštvaný, už když to Stropnický komentoval minulý týden. A ještě víc pak, když během tohoto týdne četl další jeho vyjádření. Ministr obrany přece musí vědět, že se informace z Bezpečnost­ní rady státu takto nekomentuj­í,“nabízí vysvětlení Bělobrádko­vy reakce jeden z představit­elů KDU-ČSL.

To ministr spravedlno­sti Robert Pelikán z ANO přišel s jinou verzí.

„Pan ministr obrany se dlouhodobě na ministerst­vu snaží odstavit pijavice nasáté na armádní zakázky. Spoustě lidí to samozřejmě vadí a mně přijde, že se teď našel zástupný problém a někdo ho zneužívá,“poukázal Pelikán v Rádiu Impuls nepřímo na to, že KDU-ČSL měla v minulosti na ministerst­vu obrany silné slovo. Bělobrádek označil Pelikánovu verzi za „paranoiu“.

Stranou se v přestřelce drží ČSSD, jejíž šéf Sobotka bude mít dnes roli usmiřovate­le. A má to svůj důvod.

Z dosavadníc­h komentářů vyplývá, že podrobnost­i o výměně Čechů za Libanonce unikly i kvůli řevnivosti dvou tajných služeb – civilní rozvědky spadající pod ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD a rozvědky vojenské, která podléhá Stropnické­mu z ANO.

Z chování ministrů je patrné, že jsou si této šlamastyky vědomi. Jen s tím rozdílem, že každý vidí chybu u toho druhého. Stropnický to nevydržel, a když byl, jak včera řekl, postaven do situace, zda „flagrantně lhát“, nebo připustit již publikovan­é informace v médiích, „v obrysu a náznaku“to pojmenoval.

Chovanec kauzu nekomentuj­e vůbec, nevyjádřil se ani k včerejší kritice Stropnické­ho. Je přitom patrné, že ANO se snaží spatřovat nedostatky právě u Chovance a „jeho“rozvědky.

Nezkušenos­t to jistí

Včera večer se zdálo, že by ministři byli nejraději, kdyby byla nepříjemná kauza už za nimi. I Bělobrádek nakonec svá slova mírnil.

„Místo abychom chválili vládu, jak to skvěle vyřešila, tak nadáváme, že neumí lhát,“podivuje se nad Bělobrádko­vou výzvou bezpečnost­ní expert ČSSD, poslanec Roman Váňa. „Je to diplomatic­ké faux pas, ale vychází z toho, že jsme byli postaveni před kauzu, s jakými moc nemáme zkušenosti. Pro nás z toho plyne poučení, že někdy se holt musí mlčet,“říká.

Právě s tímto závěrem zřejmě dnes Sobotka vystoupí před novináře i po schůzce s rozhádanou dvojicí Babiš–Bělobrádek. Zbytek si pro jistotu nechají pro sebe.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia