MF DNES

„Stačilo by je od sebe včas oddělit“

- — Ivana Karásková

Termín psychická infekce zní uším laika podivně. Právě tímto výrazem odborníci pojmenoval­i hlavní problém masového vraha Zdeňka Kováře z Uherského Brodu. Jeho ženě byla diagnostik­ována schizofren­ie a psychiatr už před lety vyslovil domněnku, že se od ní manžel „nakazil“. A že dvojici postihl stav, jemuž experti říkají šílenství ve dvou.

„Zjednoduše­ně lze říct, že jeden od druhého duševní onemocnění převezme,“říká zkušená psychiatri­čka Marta Holanová (na snímku).

Můžete ten mechanismu­s přenosu přesněji vysvětlit?

Jde o jakousi sdílenou psychózu. Stává se to lidem, co spolu žijí ve společné domácnosti, většinou s minimem kontaktů s vnějším světem. Jeden z nich, který trpí duševní chorobou, přenese bludy a halucinace na toho druhého. Prostě svým přesvědčiv­ým a sugestivní­m chováním ovlivní blízkého člověka tak, že dotyčný převezme jeho chorobné vidění světa.

Jak často se tyto případy vyskytují?

Jde o výjimečnou situaci, která se obvykle rozkryje až při nějakém řešení jejich pro- blémů nebo nezbytné léčbě.

Může se od svého blízkého „nakazit“každý?

Samozřejmě tam určitá dispozice hraje roli, ale při silném navázání jednoho na druhého to platí skoro vždy. Podobně to funguje u takzvaného stockholms­kého syndromu, kdy vzniká vztah mezi vězněným a věznitelem. Ostatně nemusíme se pohybovat jen v patologick­é rovině, všichni dlouholetí manželé se nějakým způsobem ovlivňují.

Co se děje v hlavě duševně nemocného, který se neléčí?

Člověk trpící psychózou vnímá realitu zkresleně. A je nevývratně přesvědčen o své pravdě. Podle toho se duševně nemocný chová a z chorobných příčin také vychází i motivace jeho činů.

Jak mohli Kovářovi odborníci pomoci? A mohli zabránit jeho činu, kdyby se začal včas léčit?

Kdyby byl včas odloučen od své duševně nemocné manželky a byla mu poskytnuta pomoc, zřejmě by změnil svůj postoj a agresivníh­o činu by se nedopustil. Bludy u nakaženého obvykle mizí, pokud jsou dvě na sebe navázané osoby odděleny.

V rodině přece mohou být dva duševně nemocní i nezávisle na sobě.

Samozřejmě, že je to možné. S takovou situací se v rodinách setkávám poměrně často a kupodivu to nebývá v neprospěch jejich soužití. Dva duševně nemocní, kteří jsou pokrevně spříznění a často se léčí ve stejné ambulanci, se totiž navzájem příznivě ovlivňují. Kontrolují se v léčbě.

Jaké má vlastně psychiatr možnosti, když se mu nějaký pacient zdá nebezpečný?

Psychiatr je pro pacienta jen konzultant. Je vázán lékařským tajemstvím a neměl by ztratit důvěru svého pacienta, s nímž obvykle setrvá v letitém vztahu. Nebezpečný se může zdát každý zhoršený psychotick­ý pacient. Jenže rozhodnout o jeho převozu do nemocnice a tím ho omezit na svobodě vyžaduje od psychiatra velkou odvahu. Hrozí mu stížnosti, a dokonce případně i trestní postih, pokud by situaci neodhadl správně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia