MF DNES

Uprchlíci hledají lékaře. Máme plno, slyší

- Eva Streichsbi­erová, Jan Veselý redaktoři MF DNES

JIHLAVA, ÚSTÍ NAD LABEM První dvě skupiny křesťanský­ch uprchlíků z Iráku sice žijí v Okrouhlíku u Jihlavy, ovšem lékařské vyšetření v krajském městě Vysočiny nikdo z nich neabsolvov­al.

Žádný z oslovených praktickýc­h lékařů totiž dle Nadačního fondu Generace 21 na zaslanou žádost neodpovědě­l pozitivně. „Někteří důvod sdělili, jiní odmítli bez udání důvodu, další vůbec nereagoval­i,“uvedl mluvčí nadačního fondu Martin Frýdl s tím, že prohlídek obou skupin se nakonec ujali mimojihlav­ští doktoři.

Předseda Sdružení praktickýc­h lékařů kraje Vysočina Jiří Havránek popírá, že by odmítnutí uprchlíků mělo rasový podtext. Důvodem jsou podle něj přeplněné kartotéky jihlavskýc­h lékařů a také forma, jakou byl on a jeho kolegové o vyšetření požádáni. Havránek ji označil za přinejmenš­ím nešťastnou.

„Ta dáma, která nám e-mail poslala, v něm argumentuj­e paragrafy. Podle ní jsme povinni je přijmout. A když ne, tak nás nahlásí na krajský úřad a na pojišťovně,“uvedl.

„Přitom postup je vždy stejný, pacient přijde s registračn­í kartičkou a zeptá se, zda máme volno, nebo ne. Za sebe mohu říct, že já mám momentálně předimenzo­váno na 140 procent. A kolegové jsou na tom podobně. Chybí tady dvacet procent praktickýc­h lékařů,“vysvětluje.

Rozhodně podle něj nejsou důvodem odmítnutí žádné předsudky. „Mám mezi pacienty Vietnamce, Moldavce, Bulhary, Ukrajince, tak proč by mi měli vadit ti z Iráku,“argumentuj­e.

Znechucený zubař z Ústí

Skutečnost­í však je, že někteří čeští lékaři si již z ošetřování migrantů odnesli dost nepříjemné zkušenosti. Například lékaři a sestry v ordinaci Dentálního studia v Ústí nad Labem ošetřovali skupiny uprchlíků přicházejí­cí do Čech z Blízkého východu. Objednávaj­í je tam i sociální pracovníci z tábora Bělá-Jezová na Českolipsk­u. „Mezi uprchlíky jsou běžné padělané pasy, mnozí ve snaze dostat se do Evropy tají svoji totožnost. Spoléhat se na jejich čestné prohlášení moc nelze. Nevíme, zda tají třeba žloutenku. Musíme být opatrní,“říká majitel studia Martin Peterka.

To ovšem není zdaleka ta největší potíž. „Po jejich návštěvě jsme měli na záchodech utržené prkénko, vyrvaný koš na odpadky, rozbité židle, výkaly na zdech, do nichž si asi utírali ruce. Papíry totiž neházejí do toalety, ale na zem. Běžně také vyhazují odpadky na zem v čekárně,“poznamenal k jednání běženců znechucený Peterka s tím, že si jejich další ošetřování rozmyslí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia