MF DNES

Žalobce: Volby nás nezajímají, vyšetřován­í už brzy skončí

-

Kauza kolem hejtmana Martina Půty je mnohem rozsáhlejš­í, než se na začátku zdálo. Policie už v tomto případu stíhá třináct lidí a čtyři firmy. Naposledy rozdala loni v květnu obvinění z praní špinavých peněz.

Vyšetřovat­elé tak mají za to, že se jim již podařilo zmapovat celý postup obviněných od žádosti o dotaci až po dělení kořisti.

V něm jde o to, že skupina podnikatel­ů vymyslela projekt centra „Geotermáln­í energie pro občany“. Jeho sídlem se měl stát bývalý kostel a na jeho opravu chtěla skupina získat dotaci 65 milionů korun, asi o 24 milionů více, než by bylo potřeba. Zbytek si chtěla podle policie nechat. „V květnu 2015 došlo k zahájení trestního stíhání některých osob, popřípadě u některých osob došlo k rozšíření trestního stíhání pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti,“řekl MF DNES státní zástupce Radim Kadlček. O jaké lidi jde, odmítl komentovat.

Popsal však mechanismu­s i poslední části řetězce, kdy peníze z dotace mizely. „Tyto osoby se měly podílet na vyvádění finančních prostředků (o které byl projekt nadhodnoce­n) z účetní evidence zhotovitel­e a subdodavat­elů prostředni­ctvím fiktivních faktur,“dodal státní zástupce.

Hejtman Půta je v kauze obviněný proto, že dotace byla v jednu chvíli ohrožena. A skupina potřeboval­a posvěcení z nejvyšších míst. Za pomoc projektu převzal Půta podle obvinění půlmiliono­vý úplatek.

Rozsáhlé vyšetřován­í se vede od roku 2014. Půta si však stěžuje, že se případ záměrně vleče a „soud připadne na období voleb“. To státní zástupce odmítá. Podle něj by vyšetřován­í mohlo skončit do poloviny letošního roku a pak rozhodne, zda podá obžalobu. „Bylo nutné vyslechnou­t řadu svědků, během vyšetřován­í došlo k zahájení trestního stíhání dalších osob. Zdali bude soud v době voleb, netuším, trestní řízení se neřídí volebními lhůtami,“odmítá Kadlček. (ap, jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia