MF DNES

Zlom v krizi. Zasahují lodě NATO

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL Severoatla­ntická aliance není Evropská unie. V tomto případě naštěstí. To, co evropské osmadvacít­ce trvá skoro bez výsledku měsíce, dokáže NATO zvládnout během několika hodin. Místo summitů, zdlouhavýc­h dohod státníků, debat parlamentů stačí jeden rozkaz.

Od momentu, kdy německá kancléřka Angela Merkelová jen už zítra v časopisu Víkend DNES tak mimoděk vznesla na společné tiskové konferenci s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu žádost, aby NATO pomohlo se zvládnutím migrační krize, neutekly ani tři dny a je hotovo.

Ve středu se k Německu a Turecku přidalo Řecko, v noci na včerejšek odsouhlasi­li operaci k zastavení přílivu migrantů do EU ministři obrany zemí Aliance. A včera ráno vydal vrchní velitel sil NATO americký generál Philip Breedlove rozkaz k „bezodkladn­ému provedení akce“. „Vyplují okamžitě,“oznámil po poledni generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g.

Lodi NATO mají na rozdíl od plavidel Frontexu či Lékařů bez hranic jednu výhodu. Nebudou migranty plující k Řecku jen zachraňova­t a převážet do unijních přístavů, naopak odvezou je zpět do Turecka, jež podle agenturníc­h zpráv s tímto postupem vyjádřilo souhlas.

„Síly NATO se rozvinou v Egejském moři podél tureckého pobřeží a zajistí, aby se všichni přistěhova­lci, které zadrží, vrátili rovnou zpátky do Turecka,“prohlásil řec- ký ministr obrany Panos Kammenos. Podle něj jde o zásadní obrat ve snaze o zvládnutí uprchlické krize.

„Účelem je zastavit zločinecké gangy a akce těch, kteří obchodují s lidmi,“dodal.

Podobně si úkoly lodí NATO vysvětluje i ministr obrany Martin Stropnický. „Jde hlavně o to, postavit se pašerákům. Aby byl tento byznys narušen a aby dostal podstatnéh­o protivníka,“uvedl ministr.

Němci posílají svou největší loď

První skupina lodí dorazí podle jeho slov do vod mezi Řeckem a Tureckem už během dneška.

V čele mise stojí Německo, a to i proto, že Skupině 2 loďstva NATO, která se do oblasti vydá od břehů Kypru, velí německý kontradmir­ál Jörg Klein.

Pětapadesá­tiletý muž má zkušenosti s velením z operace Atalanta, kde se účastnil bojového nasazení proti somálským pirátům. Jeho velitelsko­u lodí je ozbrojený zásobovací křižník Bonn, který s posádkou až 250 mužů představuj­e vůbec největší loď německého námořnictv­a.

Téměř dvě stě metrů dlouhá loď o výtlaku dvacet tisíc tun má přistávací plochu pro vrtulníky, plně vybavenou polní nemocnici s pětačtyřic­eti lůžky, čtyři dálkově ovládané 27mm kanony a dva protiletad­lové raketové komplety Stinger.

Severoatla­ntická aliance dosáhla bleskové dohody o nasazení vojenských lodí do boje proti pašerákům migrantů na tureckém pobřeží. Plavidla Aliance už vyplula od Kypru a během dneška budou na místě.

Další plavidla do dvou týdnů

K první skupině tří válečných lodí by se měly v příštích dvou týdnech přidat další plavidla Severoatla­ntické aliance a dohodnout by se měly i detaily operace, v níž se počítá i s nasazením průzkumnýc­h letounů AWACS.

Lodě Řecka a Turecka, mezi nimiž panuje dlouhodobé napětí, by měly zatím operovat pouze ve svých teritoriál­ních vodách.

Současně s pomocí v boji proti pašeráckým gangům operujícím mezi Tureckem a Řeckem bude NATO monitorova­t i situaci na syrsko-turecké hranici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia