MF DNES

Počet obětí syrské války: 250 tisíc? Ne, 470 tisíc

-

LONDÝN Zatímco OSN stále oficiálně uvádí, že v syrské občanské válce dosud zahynulo na 250 tisíc lidí, studie nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research (SCPR) došla k číslu 470 tisíc.

Přímé oběti bojů z toho tvoří 400 tisíc mrtvých, za zbytek můžou špatná zdravotní péče, nedostatek léků, čisté vody, potravin či hygieny nebo nuzné možnosti bydlení.

Ve zprávě SCPR, kterou zveřejnil britský list The Guardian, se rovněž uvádí, že během války, která začala před pěti lety, byl zabit nebo zraněn každý desátý Syřan, přesně 11,5 procenta lidí.

Zraněných bylo za tu dobu údajně 1,9 milionu.

Průměrná délka života se přitom snížila ze 70 let v roce 2010 na 55,4 v roce 2015.

Ekonomické ztráty se odhadují na 255 miliard dolarů (6,1 bilionu Kč).

OSN podle citované zprávy podhodnocu­je počet obětí kvůli tomu, že nemá dostatečný přístup k informacím přímo v Sýrii. Faktem je, že OSN už čísla o obětech syrské války neshromažď­uje přibližně rok a půl. Vysoký komisař OSN pro lidská práva, který má na starosti bilance obětí v konfliktec­h, přestal čísla ze Sýrie zveřejňova­t v polovině roku 2014 s tím, že nemá přístup k datům a nedůvěřuje zdrojům informací.

Pokud jde o další statistick­é údaje, například úmrtnost v Sýrii vzrostla ze 4,4 osoby na tisíc jedinců v roce 2010, na 10,9 osoby na tisíc lidí v roce 2015.

Spotřebite­lské ceny se loni zvýšily o 53 procent. „Ceny v konfliktní­ch zónách a obléhaných oblastech jsou mnohem vyšší než kdekoli jinde v zemi,“popisuje studie. Zhoršily se rovněž pracovní podmínky a ženy v zemi celkově pracují méně, protože se bojí o svou bezpečnost. Asi 13,8 milionu Syřanů podle výzkumu přišlo kvůli válce o svůj zdroj obživy.

Pětačtyřic­et procent obyvatel muselo opustit domov. Z toho jich 6,36 milionu žije někde jinde v Sýrii, další více než čtyři miliony jsou v cizině.

Celkově se počet obyvatel zmenšil o pětinu.

Nevládní organizace SCPR ještě donedávna sídlila v Damašku a výzkum pro tuto studii i všechny předchozí prováděla přímo v Sýrii.

Návrhy na příměří

USA včera popřely ruské obvinění, že americká letadla bombardova­la Aleppo. Mezitím včera mluvčí Kremlu oznámil, že se konají rozhovory o příměří v Sýrii. Krátce předtím uvedla agentura Reuters, že Rusko navrhlo zahájit 1. března příměří v této válkou zmítané zemi. Na návrhu prý však dosud nepanuje shoda. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia