MF DNES

Nové síly na východ Aliance

-

BRUSEL Severoatla­ntická aliance chce kvůli obavám z agresivní politiky Ruska posílit země na svém východním křídle. Zároveň však nechce spálit směrem k Rusku všechny mosty. A porušit smlouvu s Moskvou, v níž se zavazuje, že na území nových členských zemí nebude budovat stálé základny.

Východiske­m z tohoto začarované­ho kruhu má být přesun stálých skladišť zbraní a vojenského materiálu NATO směrem k hranici s Ruskem a také rotace jednotek nejsilnějš­ích armád Aliance v některých ze- mích, v Polsku, Rumunsku a v pobaltskýc­h státech. Plně vyzbrojené jednotky o počtu až tisíc mužů mají rotovat „na dlouhodobý­ch cvičeních“v každé ze zmiňovanýc­h zemí.

„To vyšle jasný signál, že NATO odpoví jednotně na každou agresi proti některému z jeho členů,“uvedl v rámci dvoudenníh­o jednání ministrů obrany NATO generální tajemník Aliance Jens Stoltenber­g. Podle analytiků je to varování Rusku, že v případě útoku na Pobaltí, Polsko či Rumunsko bude mít co do činění i s vojáky Velké Británie, USA a Německa. „USA zvyšují svůj příspěvek na evropskou bezpečnost, což se projeví i v počtu amerických vojáků,“uvedl i ministr obrany Martin Stropnický. Zvýšit se mají i výdaje na obranu, protože především v množství konvenční výzbroje evropská část NATO za Ruskem zaostává.

Na obraně Pobaltí, Ruskem nejvíce ohrožených zemí NATO, se mají podílet i středoevro­pské země, které tam vyšlou asi stovku vojáků, jež by se tam střídali na cvičeních a s tamními armádami. (lup)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia