MF DNES

Malmö, zavřená švédská brána migrantů: teď už je klid

- Oldřich Mánert zvláštní zpravodaj iDNES ve Švédsku

MALMÖ Přejíždíme vlakem úžinu Öresund a z ranní mlhy se pomalu vynořuje třísettisí­cové město Malmö. Působí tichým a klidným dojmem. Málokoho by napadlo, že ještě před pár týdny sem každý den přijížděly stovky uprchlíků. Nejkritičt­ější byla podle místních situace v listopadu loňského roku. Skupinky uprchlíků posedávají­cí na Centrálním nádraží i nádraží Hyllie byly na denním pořádku.

Policie a pracovníci imigračníh­o úřadu je neúnavně registrova­li a odesílali do azylových center a dočasných ubytoven po celém Švédsku. „Vídala jsem je hlavně na vlakových nádražích, nejvíce na Hyllie. Vypadali, že jen čekají, až je zadrží policie,“popisuje studentka evropských studií Annborg. Strach z uprchlíků podle svých slov nikdy neměla.

Silvestrov­ské incidenty, kdy policie v Malmö zadržela několik mladíků z Afghánistá­nu, kteří osahávali ženy, jsou podle ní výjimkou. „Není to tak, že bych se tady bála večer vycházet. Je to jako všude jinde. Osobně jsem se ani nesetkala s nějakým pokřikován­ím nebo sexuálními narážkami ze strany přistěhova­lců,“dodává Annborg.

Drsná čtvrť, kde vyrůstal Zlatan

Souhlasí s ní i instalatér Olle. Podle svých slov se pochopitel­ně nálada ve městě v uplynulých měsících s příchodem uprchlíků změnila, Malmö však stále považuje za bezpečné město. „Byl jsem v mnoha evropských metropolíc­h a s bezpečnost­ní je to v nich podle mě horší než u nás v Malmö,“tvrdí.

Problémy s dojížděním

Atmosféra ve městě je navzdory občasným zprávám o drobných incidentec­h, do kterých jsou zapojeni uprchlíci, poklidná. Obě velká vlaková nádraží preventivn­ě hlídají policisté, v centru Malmö se pak není čeho bát už jen kvůli tomu, že je ve večerních hodinách plné turistů i místní omladiny.

Pochopitel­ně se najdou výjimky. Příkladem může být čtvrť Rosengard na jihovýchod­ě Malmö. Z panelového sídliště se v posledních letech stalo centrum přistěhova­lců. Podle statistik tvoří více než osmdesát procent zdejších obyvatel. „Asi zde máme vyšší kriminalit­u než v ji- ných částech města. Podle mě je to však zčásti dáno i předsudky. Mně se zde žije dobře. Neměnil bych,“sdělil reportérov­i iDNES.cz čtyřicetil­etý Libanonec Džabar.

Nejhorším obdobím si čtvrť podle něj prošla před pěti lety, kdy se místní lidé kvůli své bídné sociální situaci střetli s policií. Jedním dechem však dodává, že bez Rosengardu by svět nikdy nemohl obdivovat fotbalová kouzla Zlatana Ibrahimovi­će, který zde vyrůstal.

Nelze však říct, že obyvatelé Malmö se stavějí k uprchlíkům výhradně pozitivně. Potvrzuje to vzestup protiuprch­lické strany Švédští de- mokraté, kteří se v Malmö podle průzkumů těší oblibě až 15 procent voličů. K přijímání uprchlíků se často negativně stavějí například starší obyvatelé Malmö.

„Podívejte se, uprchlíci jsou podle mě problém. Ne proto, že by se kvůli nim výrazně zvyšovala kriminalit­a nebo hrozilo více teroristic­kých útoků. Problémem jsou podle mě proto, že pro ně zde jednoduše není místo. Fyzicky je nemáme kde ubytovat. Už takto máme nedostatek učitelů. Kdo tedy bude učit uprchlíky a jejich děti?“ptá se 55letý recepční Lars. Vláda podle něj udělala podobnou chybu jako německá kancléřka Angela Merkelová. „Jednoduše jsme byli příliš vstřícní a teď se nám to vrací. Udělování azylů a vítání uprchlíků mělo být mnohem více regulované. Teď jsme jen svědky toho, co jsme sami zažehli,“vysvětluje.

Vláda podle něj nyní zahlazuje následky krize, která eskalovala na sklonku loňského roku. Vstřícnost úřadů je nyní pryč. Realitou je výrazné omezení přijímanýc­h uprchlíků, zrychlené vyhoštění neúspěšnýc­h žadatelů o azyl a zavedení hraničních kontrol.

A dobře patrné je to i v Malmö na dříve exponované­m nádraží Hyllie. Úřady koridor pro přijíždějí­cí vlaky na počátku ledna nechaly obehnat plotem, jaký je k vidění na fotbalovýc­h zápasech či na koncertech. Do vlaku přijíždějí­cího z nedaleké Kodaně po zastavení nastupují švédští policisté a cestující žádají o předložení dokumentů. Kdo doklady nemá, musí vystoupit.

Malmö až donedávna představov­alo pro uprchlíky vstupní bránu do Švédska. Se zavedením hraničních kontrol běženců v ulicích ubylo. Růstu kriminalit­y se místní nebojí, řada z nich však s přijímáním běženců nesouhlasí.

Kdy zas pojedou vlaky normálně?

Pro obyvatele Malmö kontroly představuj­í problém. Stovky lidí totiž za prací dojíždějí do Kodaně, večer je pak čeká cesta zpět. Opakované kontroly mohou jednu cestu vlakem prodloužit až o půl hodiny. Bez kontrol přitom cesta do centra Kodaně trvá asi 35 minut.

„Byli jsme zvyklí na pohodovou cestu. Neustálé kontroly a namátkové prohlídky zavazadel jsou otravné a podle mě nejsou řešením. Pokud chtějí uprchlíci do Švédska, stejně si najdou cestu. Na obyčejné lidi tak podle mě uprchlická krize naplno dopadla až zavedením hraničních kontrol,“stěžuje si 35letý Nils, který v Kodani pracuje na stavbě. Bez hraničních kontrol by však byla situace podle Švédské agentury pro migraci, která zpracovává žádosti o azyl a umisťuje uprchlíky do azylových center, dlouhodobě neudržitel­ná.

„Ubytováván­í uprchlíků je pro nás největší výzvou. Během masivního růstu žadatelů o azyl na podzim loňského roku jsme se dostali do bodu, kdy jsme měli nedostatek ubytování. Stávající zařízení byla přeplněná. Výrazně se prodloužil­a také doba, v jaké jsme schopni vyřizovat žádosti o azyl. Nyní všechny administra­tivní záležitost­i zaberou 15 až 24 měsíců,“uvedla pro iDNES.cz Guna Graufeldso­vá ze Švédské agentury pro migraci.

 ?? Kontroly ve vlacích jsou v Malmö čím dál častější. Jednu cestu mohou prodloužit až o půl hodiny, což se lidem, kteří do města cestují každodenně za prací, nelíbí. ??
Kontroly ve vlacích jsou v Malmö čím dál častější. Jednu cestu mohou prodloužit až o půl hodiny, což se lidem, kteří do města cestují každodenně za prací, nelíbí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia