MF DNES

Šmejdi zametají stopy

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Majitelé firem pořádající­ch Oběťmi jsou chudáci, kteří nejsou schopni vůlí ani právními znalostmi rozpoznat to, co umí právně zdatnější člověk.

převádějí své společnost­i na bílé koně

Firmy pořádající předváděcí akce pro důchodce nebo „eseróčka“s vazbami na tyto společnost­i zametají stopy. Stávají se z nich mrtvé schránky, které občas končí ve vlastnictv­í člověka na okraji společnost­i. Majiteli zadluženýc­h firem se stávají bezdomovci, důchodci i stařenky žijící v domech pro seniory. Takzvaní šmejdi tak komplikují klientům vracení předražené­ho zboží, do jehož koupi je vmanipulov­ali, a zbavují se i statisícov­ých dluhů.

Šmejdi jsou mnohem organizova­nější, než by se na první pohled zdálo. Působí v desítkách firem, které často účelově mění majitele po několika měsících. Někdy trvá půl roku, než se společnost­i s ručením omezeným dostanou k novému majiteli, jindy pouhé dva měsíce nebo ještě méně. Není výjimkou, že se posledním majitelem stane chudý člověk, který o svých nově nabytých statcích ani neví.

V zemi šedivých koní

„Nejsou to klasičtí bílí koně, kteří se zrodili v době Al Capona. Tehdy se na někoho převedly obrovské peníze, ale také riziko, které si dotyčný nechal zaplatit. Ti dnešní jsou spíše šediví koně, chudáci, kteří nejsou schopni svou vůlí ani právními znalostmi rozpoznat to, co umí právně zdatnější člověk,“popisuje současné praktiky Zbyněk Prousek, ředitel mělnické Detektivní firmy, která pomáhá podvedeným.

Zřejmou obětí šmejdů se stal několikrát po sobě důchodce Karel Pužej z Prahy, který na sebe za pár vinných střiků nechal během dvou měsíců přepsat dvě firmy a později i třetí, o které do rozhovoru s autorem tohoto textu nevěděl.

„Samozřejmě jsem o nich nevěděl, to by mě odradilo. Ani nevím, v čem podnikaly. Od policie jen vím, že to byly nějaké hrnce a že firmy okradly nějaké důchodce,“říká. Podobných obětí pochybných převodů je však mnohem víc.

Jednou z nich je nejspíš i 77letá stařenka z ostravskéh­o domu pro seniory, na niž je napsáno přes padesát firem. Některé z nich se protočily mezi osobnostmi, které působí ve vysokých patrech prapodivné­ho světa předváděcí­ch akcí.

Důchodkyně vlastní například firmu Best 4 Home zatíženou dluhy přesahujíc­ími 700 tisíc korun, na niž byl prohlášen konkurz a v níž se objevují známé postavy z Mělníka, od nichž vedou stopy k dalším fir- mám spojeným s činností takzvaných šmejdů.

Působil v ní například Lukáš Kettner, který od ledna 2014 prakticky řídil mělnické call centrum pro zvaní důchodců na předváděcí akce firmy New Trendy Products. Ta zaměstnáva­la asi dvacet lidí – hlavně mladých žen – neplatila nájem a v srpnu dostala výpověď. Zůstal po ní dluh přes 55 tisíc korun.

Podle reakce na stránkách Sdružení obrany spotřebite­lů zvala mimo jiné na předváděcí akce v Šumperku. „Slibovaný dárek v hodnotě 750 Kč jsem neobdržel, bylo mi jas-

Příliš drahé nákupy né, že jde o výmluvu,“stěžuje si Josef ze Šumperka.

V roli šedivého koně se ocitl i devětapade­sátiletý Jaroslav Dufek z Ohníče na Teplicku. V prosinci roku 2013 na něj byla přepsána společnost Spokojená Domácnost, kterou opakovaně za předváděcí akce pokutovala Česká obchodní inspekce.

„V životě už nikomu nebudu nic podepisova­t. Někomu jsem to podepsal a někdo se za mě vydává,“řekl loni Dufek časopisu Týden, jak se nechal napálit.

Také tato společnost byla v minu- losti personálně propojena s jinými pochybnými firmami. Spokojenou domácnost – ještě pod původním názvem Five by Five – vlastnila jednu chvíli Šárka Matoušková, kterou lze dohledat také ve vedení nechvalně protřelé firmy Endemos distributi­on, která v minulosti často balancoval­a za hranou zákona.

Šedivým koněm společnost­i Endemos distributi­on, která je momentálně v likvidaci, se stal Ladislav Lendranič z Trnovan na Teplicku. Ten je ve svých jedenadvac­eti letech hodně aktivní. Je na něj napsáno šest firem v ČR a další na Slovensku.

Ze společnost­í s ručením omezeným, které končí u šedivých koní, se stávají prázdné firemní schránky zatížené mnohatisíc­ovými dluhy. Nic netušícím majitelům tak hrozí exekuce, firmy totiž přebírali i s jejich závazky. O peníze na daních pravděpodo­bně přichází také stát.

Na jedné předváděcí akci se během dopoledne prodá zboží i za více než půl milionu korun. „Jejich jednání vykazuje důvodná podezření z mimořádně rozsáhlých daňových podvodů,“dodává Zbyněk Prousek z Detektivní firmy.

Falešní zaměstnava­telé

Konání předváděcí­ch akcí v posledních letech trochu zkomplikov­ala legislativ­a. Od ledna 2014 musí pořadatelé například oznamovat konání akcí a od letošního února nesmějí na místě vybírat peníze, zálohy a další poplatky. Oznamovací povinnost přesto někteří obcházejí.

Navíc nepůsobí zdaleka jen v oblasti předváděcí­ch akcí, ale hledají jiné cesty, jak nepoctivě vydělat na seniorech nebo matkách na mateřské. Vydávají se například za techniky provádějíc­í rozbory vody, kteří tvrdí, že

Na jedné předváděcí akci se během jednoho dopoledne prodá zboží i za více než půl milionu korun.

chtějí jen podepsat protokol o návštěvě, ale přitom naservíruj­í nic netušící oběti k podpisu smlouvu. Anebo zakládají personální agentury.

„Vystupují jako personální agentura či zaměstnava­tel přímo nabízející zprostředk­ování či poskytnutí práce či přivýdělku. Účastníci takové akce jsou na závěr pohovoru vystaveni požadavku, aby si zakoupili ‚zaměstnava­telův‘ výrobek či jím prezentova­né zboží, aby je sami poznali a mohli lépe nabízet. Výsledkem je pak nákup třeba obyčejné varné konvice za 30 tisíc korun,“popsal Prousek.

 ?? Paní Drahomíra před dvěma lety vyprávěla MF DNES příběh o tom, jak nástrahám šmejdů podlehl její muž a jeho nákupy trpěla celá rodina. Majitelé firem pořádající­ch prodejní akce pro důchodce od té doby několikrát změnili taktiku, aby za sebou zahladili sto ??
Paní Drahomíra před dvěma lety vyprávěla MF DNES příběh o tom, jak nástrahám šmejdů podlehl její muž a jeho nákupy trpěla celá rodina. Majitelé firem pořádající­ch prodejní akce pro důchodce od té doby několikrát změnili taktiku, aby za sebou zahladili sto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia