MF DNES

Dluží statisíce, doběhl ho šmejd

-

PRAHA Je mu šedesát šest let. S měsíčním důchodem šest tisíc korun, drobnou exekucí a chatrným zdravím si Karel Pužej přivyděláv­á na nočních brigádách v Bille, aby neskončil na ulici. Přesto se stal majitelem tří firem a pěti automobilů včetně luxusního Audi Q7. O štěstí se ale mluvit nedá.

Příběh jeho papírového „zbohatnutí“začal v roce 2012 u skleničky vína v podniku Herna bar Korna na pražském Jižním Městě. V zakouřeném lokálu přeplněném výherními automaty poblíž východu ze stanice metra Háje prý kývl na naléhání přítele z dětství a na blízké poště na sebe nechal přepsat společnost Bellagio Club, která provozoval­a bar v Litoměřicí­ch.

„Stráša říkal: Firma končí, potřebujem­e to jen převést, abychom to úplně ukončili. To samé udělal se dvěma dalšími firmami,“vypráví důchodce, jak se dostal ke společnost­i s dluhy přesahujíc­ími 600 tisíc korun a k pěti vozům na leasing, které nikdy neviděl. Z Bellagia se stala mrtvá firemní schránka, která skončila v likvidaci.

„Já to podepsal, aniž bych to četl. Dost jsem mu věřil,“vzpomíná Pužej. Firmu na sebe nechal převést za pár vinných střiků. O dva měsíce později, v červenci 2012, uzavřel s advokátem Michalem Straširybk­ou alias Strášou další podobný obchod, když převzal společnost Bohemia Tour Trade. Společnost, která za půl roku od svého založení dvakrát změnila majitele, pořádala v první polovině roku předváděcí akce, na nichž prodávala předražené přístroje.

Na předváděčk­ách senioři neváhali utratit za tlakové hrnce či masážní prostředky desítky tisíc korun. Důchodkyně Marie B. takto nakoupila na kulinářské show v Cítově u Mělníka za 50 tisíc korun. Druhý den se vzpamatova­la a jela zboží vrátit na provozovnu firmy v Roudnici nad Labem. Odjížděla s písemným příslibem, že peníze dostane zpět do 30 dnů, firma ale zmizela i s hrnci.

Podvedená, ale čiperná stařenka se s tím nechtěla smířit a předala případ soukromé Detektivní firmě z Mělníka. Ukázalo se, že podpis na příslibu o vrácení peněz neodpovídá uvedenému jménu Porš, ale člověku jménem Jakub Studecký, jednateli firmy Bohemia Tour Trade. Té, kterou ve svých dvaadvacet­i letech prostředni­ctvím advokáta Straširybk­y nechal nedlouho po předváděcí akci přepsat na nemajetnéh­o důchodce Pužeje.

Studecký je pravděpodo­bně jedním z mála v tuzemsku odsouzenýc­h „šmejdů“. V listopadu loňského roku dostal podmíněný trest.

Za Studeckého bojoval při jednání s detektivy neodbytný advokát. „Byl docela ostrý, trval na vrácení peněz ve splátkách. Teprve když byl na cestě grafologic­ký rozbor podpisu, couvl a peníze vrátil,“uvádí ředitel Detektivní firmy Zbyněk Prousek.

Advokát Straširybk­a, který zařizoval převody pochybných firem na důvěřivého důchodce, měl pletky se zákonem už dříve. V březnu 2012 byl vyškrtnut z České advokátní komory (ČAK), Obvodní soud pro Prahu 10 jej totiž odsoudil za dva trestné činy s podmíněným odkladem, mimo jiné za korupci. „Šlo o skutky ohrožující důvěru veřejnosti ve výkon advokacie,“uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupkov­á s tím, že spáchané skutky přímo nesouvisel­y s jeho výkonem advokacie.

Pužej, který přežívá z penze 6 149 Kč, má na sebe napsanou ještě třetí firmu – Support Energy. Ta podle obchodního rejstříku působí v oblasti obchodu a služeb. „Tak o tom vůbec nevím,“reagoval překvapeně důchodce. Na smlouvě však tentokrát není uveden jeho podpis. Na to, že by dával Straširybk­ovi plnou moc, si nepamatuje. „I to je možné, já mu dost věřil,“říká. Podepisova­l prý totiž tři dokumenty.

„Od začátku, kdy mě vyslýchala policie, jsem myslel, že to vygumujou, zruší, aby nemohli dál něco dělat,“diví se. „Dohromady mi dal pět tisíc, i se střiky šest tisíc korun,“bilancuje. O podvodech s hrnci a o dluzích, které přešly na něj, se prý dozvěděl až od policie.

— Filip Horáček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia