MF DNES

% Ilegální skládky jedů: stát je nejen toleruje, ale i platí

-

vyloučil z něj veřejnost. Nejspíš proto, aby se vyhnul problémům s ekology, kteří proti přesunu odpadu z Ostravy do Litvínova protestova­li. Dokonce tehdy pořádali demonstrac­e.

Ekologické organizace Greenpeace, Arnika a Kořeny, jež kraj obešel, povolení na skladování napadly u soudu a loni v prosinci vyhrály. Nejvyšší správní soud pravomocně stvrdil, že krajské integrovan­é povolení je protiprávn­í.

Ústecký kraj na verdikt dodnes nereagoval. Podle mluvčí Lucie Dosedělové ani dnes nepovažuje skládku za nelegální: „Dá se mluvit spíš o bezprávním stavu,“říká. Kraj se chystá vyzvat Celio k nové žádosti o povolení skladovat ostravské kaly. Schvalovac­ího procesu se tentokrát budou účastnit i ekologové.

Přesto zřejmě nehrozí, že se páchnoucí masa nakonec poveze zpátky do Ostravy. Schvalován­í se potáhne dlouho a je velká šance, že než verdikt padne, poslední zbytky kalů zmizí v cementáren­ské peci.

Loni z Celia ubylo 25 tisíc tun, zbytek má být spálen do konce roku 2017. I tak je nesporné, že české úřady posvětily skladování nebezpečné­ho materiálu v rozporu se zákonem. „Takové praktiky volají po vyvození osobní odpovědnos­ti,“soudí Jan Freidinger z Greenpeace.

Polsko: Brusel žádá odvoz

Ještě větší komplikace hrozí kvůli dalším 20 tisícům tun ostravskýc­h kalů, za jejichž likvidaci dostala Čistá Ostrava rovněž zaplaceno. Ty totiž skončily na další nelegální skládce u polských Katovic. Zatímco čes-

Spor o kaly ké úřady považují kaly smíchané s uhlím a vápnem za nově vyrobené palivo, Poláci je mají za toxický odpad. A už více než šest let žádají jeho odvezení zpět do Česka.

České ministerst­vo životního prostředí odvoz odmítlo, a tak se Polsko obrátilo se stížností na Evropskou komisi. Ta dala loni na podzim Polákům za pravdu. Žádá Česko o odvoz kalů či vysvětlení, proč je v Polsku nechává.

Ministerst­vo životního prostředí poslalo do Bruselu reakci, v níž export „paliva“do Polska obhajuje s tím, že nejde o odpad, ale o nový výrobek. Zda to Evropskou komisi uspokojí, není jisté.

„Českou odpověď zkoumáme, rozhodnutí jsme ještě nepřijali,“řekla MF DNES Iris Petsaová, mluvčí Evropské komise pro životní prostředí. Pokud Brusel postoj nepřehodno­tí – a změna je podle lidí obeznámený­ch s případem málo pravděpodo­bná – čeká Českou republiku žaloba u Evropského soudního dvora v Lucemburku.

Vratimov: trestní oznámení

Další část kalů z Ostrama skončila na třetí nepovolené skládce u Vratimova na Frýdecko-Místecku. Skládka je nezabezpeč­ená, leží v zátopové oblasti, páchne a práší.

Potíž je, že se ke kalům nikdo nehlásí. Čistá Ostrava je před lety předala firmě Baltom. Ta tvrdí, že je prodala další firmě Simul Trust. Baltom zkrachoval a Simul se brání, že mu kaly nepatří.

„Snažíme se skládky marně zbavit šest let, ale bezvýsledn­ě,“říká starostka Vratimova Dagmar Hrudová. Problémem se nakonec bude zabývat policie: „Podal jsem před dvěma týdny trestní oznámení. Policie musí prokázat, komu kaly patří a kdo je za jejich likvidaci odpovědný,“prohlásil včera místní politik ze Strany zelených Jiří Klega.

Zemina: v nedohlednu

I když Čistá Ostrava podle smlouvy se státem likvidaci kalů Ostrama dokončila, v areálu chemičky zůstává po 12 letech sanace kolem 100 tisíc tun nevytěžený­ch kalů.

Když se počátkem tisíciletí zakázka na čištění Ostrama chystala, předběžné průzkumy chybně odhadly obsah odpadních jímek stoleté chemičky. Kontrakt s Čistou Ostravou byl tak uzavřen jen na 200 tisíc tun kalů, přestože – jak se později ukázalo – jich v Ostramu leželo minimálně 300 tisíc.

Loni na podzim vypsal stát novou zakázku na likvidaci zbylého množství. V soutěži o ni zvítězila odpadářská firma AVE CZ, kontrolova­ná holdingem EPI miliardáře Daniela Křetínskéh­o. Zatímco Čisté Ostravě stát zaplatil za „likvidaci“převozem odpadu smíchaného s uhlím a vápnem na nelegální skládky přes dvě miliardy, AVE má dostat za sanaci zbylé třetiny necelou půlmiliard­u.

Stát musí ještě vyřešit likvidaci kontaminov­ané zeminy v okolí jímek. Na ně postavila Čistá Ostrava v Ostramu spalovací linku, za niž stát zaplatil 144 milionů. Stroj však nelze spustit, neboť produkuje výbušný vodík a ohrožoval by Ostravu explozí. Jak tedy znečištěno­u půdu kolem jímek vyčistit, zatím není jasné.

 ?? Ostravské kaly skončily i na nelegální skládce u Katovic. Poláci je mají za toxický odpad a chtějí po Češích, aby je odvezli. ??
Ostravské kaly skončily i na nelegální skládce u Katovic. Poláci je mají za toxický odpad a chtějí po Češích, aby je odvezli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia