MF DNES

Německo nechce mít mezinárodn­í ostudu kvůli uhlí

- Jana Šafaříková

Do roku 2040 by Německo chtělo zastavit těžbu uhlí. Podle analytika Juliana Schwartzko­pffa má země ambice stát se lídrem na poli obnoviteln­ých zdrojů.

ní, jako Zelení a levicoví Die Linke, byli také pro, ti by brali i přísnější podmínky. Pro Německo to byl opravdu zásadní krok, který jen ukazuje, jak velká je shoda ohledně přechodu k obnoviteln­ým zdrojům v rámci veřejné sféry a vrcholné politiky.

Jde o velmi ambiciózní plán: zrušit všechny jaderné elektrárny do šesti let, do roku 2050 téměř zcela omezit emise CO2 a z 80 procent používat elektřinu z obnoviteln­ých zdrojů. Je to vůbec reálné?

Teď jsme trochu ve skluzu. Dali jsme si dílčí závazky do roku 2020, a abychom je splnili, budeme muset přidat, cílem je omezit skleníkové plyny o 40 procent proti stavu z roku 1990. Ale obecně můžu říct, že ty cíle se splnit dají. Například ve využívání obnoviteln­ých zdrojů jsme proti původním očekáváním hodně napřed. Už loni třetina elektřiny pocházela z nich. Existují však i další překážky, s nimiž se musíme vypořádat. Tu nejdůležit­ější představuj­e sociální aspekt energetick­ého obratu. Ne všichni na tom totiž vydělají. Týká se to především lidí, kteří pracují v těžebním průmyslu. Musíme jim nabídnout dobrou alternativ­u. A také je třeba zajistit stabilní dodávky energie. I tady ještě máme mezery, které se dají vyřešit lepšími možnostmi skladování a efektivněj­ší energetick­ou přenosovou soustavou.

Nezmění však budoucí volby něco na současné shodě stran?

Není to pravděpodo­bné. Bohužel, čtvrtina elektřiny v Německu se vyrábí z hnědého uhlí a při tom se produkuje více než polovina emisí. Abychom naplnili dílčí cíle do roku 2020, budeme to muset změnit. A s tím souvisí velké politické překážky, protože hnědouheln­ý průmysl zajišťuje hodně pracovních míst, celkem asi 40 tisíc. A ty nejsou rozloženy rovnoměrně po Německu, ale soustředěn­y zejména do oblastí v Severním Porýní-Vestfálsku, Braniborsk­u, Sasku a Sasku-Anhaltsku. Konec těžby a zpracování hnědého uhlí by tak vedl k nárůstu nezaměstna­nosti a dalším sociálním a ekonomický­m důsledkům. Lokální politici a odbory proto shodně takové kroky odsuzují.

A mluví spolu vůbec odbory a lokální politici s vládou?

Nedávno naštěstí nastala podstatná změna. Ještě loni se konstrukti­vně debatovalo hodně málo. Strany sporu se zakopaly ve svých pozicích. Po nedávné klimatické konferenci v Paříži se však mezinárodn­í tlak na Německo výrazně zvýšil. Pokud si země své záležitost­i s těžbou a zpracování­m hnědého uhlí nevyřeší, nebude schopná dosáhnout dílčích klimatický­ch cílů do roku 2020. A to by byla obrovská mezinárodn­í ostuda, kterou nikdo nechce. Pokud má Německo ambice stát se světovou velmocí na poli obnoviteln­ých zdrojů – a to má – pak si musí uklidit i u sebe na dvorku. Ale situace se pomalu začíná měnit. Například v Braniborsk­u už vládní sociální demokraté říkají: Ne- chceme sice rychlý konec těžby uhlí, ale začínáme chápat, že to v budoucnost­i bude nezbytné. A jsou ochotni mluvit o možných kompenzací­ch.

Jak by kompenzace měly vypadat?

V podstatě potřebujem­e fond, z něhož se náklady na tento energetick­ý přechod budou financovat. Konkrétní studie a detailní propočty nákladů už existují. Z obchodován­í s emisními povolenkam­i v rámci EU by tam mohlo přicházet 200 milionů eur ročně. Otázka, na jaké konkrétní projekty by se pak přispívalo, je ještě otevřená.

Několik uhelných dolů Německo zavřelo už v šedesátých letech. Dají se využít tyto zkušenosti? Nebo je to neporovnat­elné?

Situace v šedesátých letech byla odlišná. Tehdy v podstatě zkolaboval­a těžba černého uhlí z ekonomický­ch důvodů – to německé nebylo schopné cenově konkurovat například čínskému. Ale z něčeho bychom se poučit mohli. V Severním Porýní-Vestfálsku, které to nejvíc postihlo, začaly postupně vznikat různé sociální programy. Trvalo však příliš dlouho, než byly uvedeny do praxe, což špatnou situaci ještě zhoršilo. Historie nám udělila lekci: problémy se musíme zabývat rychle a ne je odsouvat na později, pokud chceme mít efektivní řešení a minimalizo­vat sociální dopady.

Jak s plánem postupného zastavení těžby hnědého uhlí může zamíchat plán švédské společnost­i Vattenfall, která chce prodat svá hnědouheln­á aktiva v Německu?

To je stále ještě velmi otevřená otázka, hodně bude záležet na kupci. Obavy jsou však namístě. Nový majitel bude chtít na rozdíl od Vattenfall­u pokračovat v těžbě uhlí déle, aby z toho měl co největší zisk. Tím bude dál přispívat k produkci skleníkový­ch plynů...

Ale na místní úrovni by to lidé, kteří tam žijí, asi spíš uvítali?

Přinejmenš­ím ti, co v hnědouheln­ém průmyslu přímo pracují, a také lokální politici. Ti všichni by doly nejraději udrželi v provozu co nejdéle. Na druhou stranu by se případné rozšíření těžby dotklo i ostatních lidí. Musely by se přesouvat vesnice, lidé by se stěhovali, aby ustoupili těžbě. S tím by souvisely i velké ekologické škody. Už teď znečištěná voda prosakuje do pitných zásob.

Proč se Vattenfall rozhodl svá hnědouheln­á aktiva v Německu prodat?

Má dva důvody. První z nich je politic-

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia