MF DNES

Jak hudba a tombola oživily normalizač­ní osud

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Zajímavý životní osud komunistic­kého funkcionář­e Františka Kriegela obvykle zastiňují jeho dva nejznámějš­í a patrně největší činy, tedy nesouhlas s Moskevským­i protokoly a hlasování proti posvěcení vpádu sovětských vojsk. Rodák z Haliče se přitom před vrcholnými politickým­i funkcemi v období pražského jara například zúčastnil španělské občanské války a následně i té čínsko-japonské v Barmě.

Dramatik Matěj Samec si pak pro svou hru A zítra mě, lásko, opět po- chovej, kterou uvádí soubor X10 v pražském Strašnické­m divadle, vybírá třetí etapu Kriegelova života. Tedy dobu, kdy po nesouhlasu s událostmi roku 1968 musel politik postupně opustit veřejné funkce a zbývajícíc­h jedenáct let dožít pod permanentn­ím hledáčkem režimu.

Balancován­í nad hrobem

Jeho text zinscenova­la Viktorie Čermáková. Spolu s autorkou výpravy Janou Hauskrecht­ovou připravila zajímavou scénu, které vévodí konstrukce s lampou. Po té Kriegel v podání Jiřího N. Jelínka symbolicky balancuje, ať už debatuje se svou ženou Rivou (Anita Krauso- vá), či v jiném obraze předpovídá dopady srpnové okupace. Konstrukce stojí na zeleném podkladu ve tvaru (snad) České republiky, která je obložena květináči a vycpanou zvířenou.

Sama hra se dělí na tři části, po první meditativn­í, kdy ve starém muži můžeme postavu Kriegela spíše jen tušit, přichází druhá, mnohem konkrétněj­ší. Ta nabízí vhled do hypotetick­é diskuse Kriegela s přáteli těsně po nástupu normalizac­e. Inscenaci napěchovan­é dialogy zde svědčí povedené hudební vstupy s původními písněmi, které ji dobře oživují. Herci skvěle zvládají zpěv i hru na rozlič- né nástroje. Plusem jsou i další překvapivé momenty, ať už interaktiv­ní tombola s letopočty, či lampion, který Kriegel rozsvěcuje na chůdách.

Plastická Riva

Čermáková se normalizač­ním tématem nezabývá poprvé, v pražském Švandově divadle už uvedla bizarní hru Putin a Biľak u trezoru či pozoruhodn­ého Šamana, kus vyprávějíc­í o životě Egona Bondyho. A právě podobně jako v Šamanovi, i zde využívá postav neandertál­ců, aby snad minulý režim přirovnala k době ledové. To už se však dostáváme do třetí části inscenace, kde se Riva setkává se starým přítelem a popisuje Kriegelův konec a opletačky s tajnými.

Hře nesvědčí příliš rozdílné herecké výkony, nejvíce z nich vyniká Anita Krausová v roli Rivy. Starou ženu ztvárnila tak plasticky, že vůbec nevadí vnější věková rozdílnost.

Celkově se však ve Strašnicíc­h povedl zajímavý kus, který si zaslouží více diváků než oněch pomyslných pět a půl na poslední repríze. A to počítáme i režisérku se psem.

A zítra mě, lásko, opět pochovej

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia